• VIJESTI, REGION
  • 07:41
  • 30 / 12 / 2019
MITROPOLIJA CRNOGORSKO PRIMORSKA: POLICIJA TREBA DA BUDE ODGOVORNIJA!
  • 346
  • 0

MITROPOLIJA CRNOGORSKO PRIMORSKA: POLICIJA TREBA DA BUDE ODGOVORNIJA!

Mitropolija crnogorsko-primorska izrazila je žaljenje zbog povređivanja policajaca tokom protesta građana usled usvajanja zakona o vjerskim slobodama u Crnoj Gori, i ocijenila da bi policija trebalo da bude odgovornija.

Po ocjeni Mitropolije, policija bi u slučajevima kad neodgovorni pojedinci naprave neki izgred,kao ispred hrama u Podgorici trebalo da bude odgovornija od takvih pojedinaca "i da ima u vidu da se u Hramu i oko njega dešava mnoštvo aktivnosti u kojima učestvuju i djeca, kojih je i danas tamo bilo tokom njihove intervencije".

"Ne prihvatamo bilo kakvu odgovornost za incidente. Sve što se dešava je plod činjenja onih koji su prezreli stav Crkve, a time i volju većinskog vernog naroda Crne Gore", dodaje se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Iz Mitropolije su ocijenili kao grubu manipulaciju saopštenje Uprave policije da će za sve eventualne incidente ubuduće smatrati odgovornima i vjerske velikodostojnike, čije djelovanje,navodno dovodi do narušavanja javnog reda i mira i drugih posljedica.

"Ne prihvatamo takvu proizvoljnu tvrdnju i upućujemo nadležne u Upravi Policije da pažljivije pročitaju današnje saopštenje za javnost Episkopskog savjeta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori u kojem se vrlo precizno navodi kakav vid otpora Crkva preporučuje svojim vjernima povodom usvajanja anticrkvenog Zakona o slobodi vjeroispovesti, koji iznad svega podrazumijeva mir i bratsku slogu, kao i post i molitvu", poručili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Dodali su da su i ranije i odmah nakon usvajanja zakona javno saopštavali bojazan da će taj zakon izazvati mnoštvo problema u crnogorskom društvu i produbiti ionako velike podjele, ne zato što su ih priželjkivali, već zbog toga što poznaju svoj narod "za razliku od onih koji su nerazumno i bez volje za bilo kakav dogovor, odbacivši sve prijedloge Crkve, predložili i izglasali nakaradni zakon".

"Ne podržavamo nasilje demonstranata prema Policiji, ali ni primjenu sile naoružanih policijskih službenika, sa brojnim sredstvima prinude prema demonstrantima koji su ovih dana (čak i večeras) privođeni čak i kad su učestvovali u potpuno mirnim protestima. Tamo gdje je, nažalost, bilo napada na policiju, to ni na koji način nije podstrekivano niti podržavano od sveštenstva naše Crkve", piše u saopštenju.

Mitropolija crnogosko-primorska izrazila je žaljenje i za "sve one koji su ovih dana povrijeđeni, a koji su prinuđeni da svoju slobodu vjere traže na ulicama, jer nisu mogli da je obezbijede tamo gdje je to trebalo da im se omogući - u crnogorskom parlamentu".

Noćas je u podgoričkoj opštini Zeti došlo do žestokog sukoba vjernika sa policijom.

 

IZVOR-BETA

Komentari