• VIJESTI, REGION
  • 06:55
  • 03 / 01 / 2020
GLAS PROTIV OTIMAČINE SRPSKIH SVETINJA
  • 584
  • 0

GLAS PROTIV OTIMAČINE SRPSKIH SVETINJA

Nekoliko hiljada ljudi, među kojima su i brojni intelektualci iz Republike Srpske, potpisali su do sada apel kojim zahtijevaju da “anticrkvena, anticivilizacijska i antidržavna praksa u Crnoj Gori odmah bude obustavljena”.

Potpisnici apela su reagovali na nedavno usvojeni sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je Skupština Crne Gore usvojila 27. decembra i podigli glas protiv, kako su rekli, nasilničkog, protivpravnog pokušaja brisanja istorijskih i imovinskih prava Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Među potpisnicima su, između ostalih, akademici Matija Bećković i Miro Vuksanović, vladika crnogorsko-primorski Amfilohije i vladika Joanikije sa sveštenstvom, istoričar Miloš Ković, glumac Miloš Biković, književnici Vladimir Kecmanović, Zoran Kostić, Ranko Risojević, Zlatko Jurić i profesor Miloš Kovačević. Tu su i dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini Dalibor Stević, dekan Medicinskog fakulteta u Foči Milanko Borovčanin, dekan Likovne akademije u Trebinju Đorđe Brujić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić i mnogi drugi iz akademske zajednice Republike Srpske.

Među potpisnicima ovog apela je i predsjednik Udruženja književnika Srpske Predrag Bjelošević, koji kaže da se na ovaj čin odlučio u nadi da će aktuelna vlast u Crnoj Gori odustati od politike koja, kako je slikovito objasnio, “hoda po vici mača”.

- Ovo je ludost što se pokušava. Kao Srbin i vjernik, ali i kao razuman čovjek i legalista, stao sam uz SPC, jer strah koji oni imaju dijelim i ja. Crna Gora je naša bratska zemlja i želim vjerovati da će tamošnja vlast odustati od nepravde koja se planira učiniti prema SPC - objasnio je Bjelošević.

U odbrani srpskih svetinja pridružio se Ivan Petrović Njegoš, direktni potomak dinastije Petrovića.

On je rekao da je to učinio zbog “svog životnog i moralnog ubjeđenja da bude dostojan potomak svojih predaka”.

- Kao neko ko dolazi iz porodice koja je dala pet vladika, od kojih su dvojica kanonizovani kao sveci, moj potpis je normalan i minimalan doprinos očuvanju svetinja i grobova svojih predaka - rekao je on.

Dodao je i da ga pomenuti zakon neodoljivo asocira na “akt oceubistva, jer država koja je stvorena od strane crkve, pravoslavne crkve, istovremeno pokušava da ubije tu istu crkvu tako što trasira put otimačini hramova, manastira, crkava i crkvene imovine”.

Među onima koji su reagovali je i istoričar Predrag Marković, koji smatra da je režim udario na Crkvu zbog novca i placeva.

- Komunisti i Osmanlije su uništavali crkve iz ideoloških razloga, ali, da se zbog placa i vlasti krene u uništavanje jedne duhovne organizacije, to je rijetko zabilježeno u istoriji - kaže Marković.

Širom Crne Gore, od Podgorice, Berana, Nikšića, Pljevalja pa do Bara, već danima se održavaju protesti građana i molebani. Poruka aktuelnim vlastima je i dalje ista: “Ne dirajte SPC i njene svetinje, jer one nisu za tendere i prodaju.” 

Zakon, koji je potpisao predsjednik Milo Đukanović, trebalo bi da stupi na snagu 5. januara 2020, samo dan prije nego što pristalice Božićnog ustanka planiraju okupljanje na Cetinju.

IZVOR: GLAS SRPSKE

 

Komentari