• VIJESTI, REGION
  • 06:51
  • 06 / 01 / 2020
DA LI ĆE BRITANSKI DOKUMENT POKRENUTI REVIZIJE PRESUDA?
  • 586
  • 0

DA LI ĆE BRITANSKI DOKUMENT POKRENUTI REVIZIJE PRESUDA?

Raspakivanje podataka britanske vlade koji demantuju neke od presuda pred haškim tribunalom, mogle bi da raspakuju i već završene sudske procese.

Obavještajni podaci koji potvrđuju da nije odstojao plan za zauzimanje Srebrenice, već da je napad isprovociran od bh. strane, ima snagu da promijeni svijest o onome što se dešavalo u Srebrenici, smatraju u Srpskoj. Ukoliko pravosuđe koje je najstrože kaznilo srpsko političko i vojno rukovodstvo zbog dešavanja u Srebrenici, mogla bi se ispisati i nova istorija sudskih procesa.

“Iako su bili potpuno svjesni tog 11. jula da ne odstoji nikakv plan našeg političkog i vojnog rukovodstva za ono što su nas optužili u Srebrenici , to ih nije sprečavalo da 2015. pokušaju da proguraju rezoluciju u Savjetu bezbjednosti koja je trebala da žigoše cijeli srpski narod”, izjavio je Darko Mladić, sin Ratka Mladića.

Interesantna je i kontradiktornost britanskih vlasti, koje su dokument čuvale godinama, a ipak su insistirale da se usvoji rezolucija o genocidu u Srebrenici. Istina, dokaze da nije bilo plana za zauzimanje Srebrenice, pa tako ni plana za zločin, godinama je pod nos haškim sudijama stavljala odbrana. Za sve to nije bilo sluha, ali bi dokument koji je potpisala Britanska Vlada trebao da bude okosnica insistiranja na istini, smatraju porodice osuđenih za ratne zločine. 

“Ovakve dokaze su timovi odbrane i iznosili na suđenjima, vijeća ih nisu uzimala u obzir iako su sudije nesumnjivo imali saznanja o odstojanju ovakvih dokumenata koji bi mnoge ljude oslobodili. Mnoge zapadne službe, prije svega američka i britanska imaju na hiljade ovakvih dokumenata. Ja se iskreno nadam da je objavljivanjem ovog dokumenta, samo početak otrkivanja istine”, istakla je Sonja Karadžić, kćerka Radovana Karadžića.

Radovan Karadžić, Ljubiša Beara, Vujadin Popović, Zdravko Tolimir osuđeni su na doživotne robije. Beara, i Tolimir preminuli su u zatvoru, dok je žalba na  presudu Ratku Mladiću u toku. U dokumentu se opisuje situacija  kada je Mladić tražio  razoružanje ostatka bh. trupa u holanskom kampu. 

“Holandski bataljon je učinio sve što je bilo moguće da pronađe tih 2.000 naoružanih pripadnika Armije RBiH, ali oni su jednostavno nestali tokom noći, najvjerovatnije u smjeru Tuzle. Bilo je tu prisutno još nešto trupa zapadno od enklave. Mladić je vodio psihološki rat”, piše u britanskom dokumentu iz 1995. godine.

Obavještajni podaci na više od 200 stranca analiziraju se u Republičkom centru za istraživanja rata, ratnih zločina i traženje nestalih. 

“Takav jedan dokument, eventualno, može dovesti do ponavljanja postupaka u krivičnim predmetima koji su već okončani pred pravosuđem. Mogao bi, eventualno da mogne i licima protiv kojih se trenutno vodi postupak. Analiziramo kompletan sadržaj dokumenta”, rekao je Milorad Kojić.

Dokumentima koje je objavila Vlada Velike Britanije potvrđuje se da su oni koji su bombardovali Republiku Srpsku, a onda i Srbiju, znali da je Srebrenica izazvana i organizovana, ali su uprkos tome zatražili da UN označe Srbe kao genocidan narod, kaže ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

IZVOR: ATV

Komentari