• VIJESTI, SVIJET
  • 06:38
  • 08 / 01 / 2020
SRBI U AUSTRALIJI BOŽIĆ PROSLAVILI POMAŽUĆI ŽRTVAMA POŽARA
  • 742
  • 0

SRBI U AUSTRALIJI BOŽIĆ PROSLAVILI POMAŽUĆI ŽRTVAMA POŽARA

Srpska zajednica u Australiji proslavila je božićne praznike pomažući žrtvama katastrofalnih požara koji bukte u toj zemlji.

Volonteri su poziv za pomoć uputili putem društvenih mreža, a ubrzo su napunili sportski centar neophodnim paketima i kamioni su krenuli da dostavljaju pomoć najugroženijima.

Petrija Pajić, jedna od inicijatorki ove humanitarne božićne akcije, rekla je da je srpska zajednica koristila sportski centar u Sidneju kao mesto okupljana, a onda su došli na ideju za prikupljanje pomoći i centar je počeo da se puni humanitarnim paketima.

"Uopšte nismo imali predstavu šta ćemo dobiti, ali rekli smo ljudima da počnu da donose stvari", kazala je Petrija.

Na spisku su bile stvari namenje stanovnicima Kobarga koji se nalazi u Novom Južnom Velsu.

To je jedan od najgore pogođenih gradova velikim požarom. U tom mestu su poginule najmanje dve osobe, a uništeno je stotinu kuća.

Australijski premijer Skot Morison morao je nedavno da skrati posetu tom gradu nakon što su ga građani javno kritikovali povodom reagovanja vlade na krizu zbog požara u Australiji.

Petrija je rekla da je nakon poziva za pomoć bila baš iznenađena reakcijom srpske zajednice.

"Napunili smo celu salu i kamion koji smo unajmili za samo pola sata u ponedeljak uveče", rekla je Petrija i dodala da je ljudima koji su doneli pomoć zahvalila i rekla im da idu, ali su oni ipak nakon toga ostali i pomagali da se paketi spakuju i sortiraju.

Kako bi pomoć bila pravovremena dostavljena, oni su kontaktirali ljude u Kobargu koji su im rekli da im je "sve od pomoći potrebno, osim nudli".

Kutije pune stvari za ličnu higijenu, flaširane vode, odeće i lekova utovarene su u kamion, piše portal SBS.

Petrija kaže da su ubrzo shvatili da im jedan kamion nije dovoljan da odnesu pomoć koju su brzo prikupili. Ubrzo su im se javili razni prevoznici koji su se ponudili da svojim vozilima dostave pomoć.

Još jedna volonterka Sanja Arčaba koja je Badnje veče provela u sportskom centru rekla je da ne postoji bolji način da se provedu praznici, od ovog kada pomažete nekome.

Akcija je nastavljena i danas.

Božić za pravoslavne Srbe je vreme ljubavi, razmišljanja i boravka s porodicom.

Volonteri kažu da se nadaju da će Kobargo osetiti makar delić te ljubavi koja im dolazi.

 

IZVOR-MONDO.BA 

Komentari