• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 06:36
  • 10 / 01 / 2020
„DESPOTI“ SU BILI KRALJEVI DEFILEA U BANJALUCI
  • 497
  • 0

„DESPOTI“ SU BILI KRALJEVI DEFILEA U BANJALUCI

Kako su iz Tehničkog remonta Bratunac obećali, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske za godinu dana dobilo je pet oklopnih multifunkcionalnih vozila „Despot“.

Ovog diva među vozilima prvi put javno smo vidjeli prije tačno godinu dana u Banjaluci, a na današnjem defileu u čast Dana Republike Srpske u koloni su, pored njega, bila još četiri okolopnjaka.

Sada su potpuno opremljeni i savremenim termovizijskim kamerama i uređajima za posmatranje u krugu od 360 stepeni, opremom za prepoznavanje lica i vozila, kao i za forenzičku pretragu.

Dužinom većom od šest metara i visinom od 2,7 metara, „despot“ je i ovaj put bio zvijezda, kralj svečanog defilea, pred očima javnosti, političkog vrha Srpske, funkcionera Srbije i ostalih zvanica.

„Despot“ pripada kategoriji savremenih oklopnih vozila namijenjenih obavljanju veoma širokog spektra misija iz domena policije i vojske.

Osnovni koncept vozila bazira se na višenamjenskoj šasiji sačinjenoj od savremenih sklopova pogona i prenosa snage, te nezavisnim sistemom oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima.

Vozilo se može koristiti za patrolne i izviđačke misije, za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku, protivterorističku i protivoklopnu borbu, kao komandno vozilo, za kontrolu granica, kontrolu teritorije, osmatranje, te kao sanitetsko i medicinsko vozilo, kao i za druge svrhe na zahtjev kupca.

„Despot“ sa „mercedesovim“ dizel motorom razvija brzinu veću od 120 kilometara na čas, sa mogućnošću savladavanja nagiba od 50 stepeni, bočnih nagiba do 30 stepeni, vertikalnih prepreka od pola metra, vodenih prepreka do 1,1 metar, sa prilaznim uglom od 40 stepeni i izlaznim uglom od 43 stepena.

 

IZVOR-SRPSKAINFO

 

Komentari