• VIJESTI, REGION
  • 07:06
  • 15 / 01 / 2020
MITROPOLIT MIHAILO: CRNA GORA NIJE POTPUNA BEZ SPC
  • 683
  • 0

MITROPOLIT MIHAILO: CRNA GORA NIJE POTPUNA BEZ SPC

Crna Gora ne može postojati bez Crnogorske pravoslavne crkve, poručio je mitropolit CPC Mihailo.

 

Kako je kazao bez Crnogorske pravoslavne crkve sa svojom vjekovnom imovinom Crna Gora nije potpuna država, a Zakon o slobodi vjeroispovijesti je u tom smislu ključna istorijska prekretnica.

– Sad i narod zna da Crna Gora ne može postojati bez Crnogorske pravoslavne crkve. CPC je stvarala ovu državu. Žele da uzmu u njihovo vlasništvo ono što smo mi 1920. pravili nakon oslobođenja od Turske. To je nemoguće – istakao je mitropolit.

Ukoliko se crkve i manastiri ne bi vratili Crnoj Gori, pa tek onda Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, onda Crna Gora kako je kazao mitropolit CPC ne bi postojala kao država.

Priznaje i da trenutni odnosi sa SPC nisu sjajni.

Osim činjenice da CPC nema imovine, te da sam živi u nedovršenoj crkvi na periferiji Cetinja, mitropolit Mihailo kaže da se ove dvije crkve u mnogo čemu razlikuju.

 

Prema njegovim riječima, treće goruće pitanje je priznanje autokefalnosti CPC.

Tvrdi da je ona po svojoj prirodi i jedinstva države i crkve u prošlosti uvijek bila autokefalna, te da je u velikoj kroz istoriju bila priznata i od drugih.

Poručuje i da će CPC uskoro imati puno priznanje Carigradske patrijaršije, ali kaže da ga unutarhrišćansko negiranje najviše pogađa.

– Carigratski patrijarh Vartolomej, čiji sam bio sveštenik, kazao je da će proučiti istoriju Balkana i da ostalim pravoslavnim crkvama treba dati autokefalnost, a to se odnosi na Crnogorsku pravoslavnu crkvu i Makedonsku pravoslavnu crkvu – kazao je mitropolit Mihailo.

 

IZVOR-AVAZ

Komentari