• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 06:56
  • 16 / 01 / 2020
U INVALIDSKU PENZIJU NAJČEŠĆE ŠALJU KARCINOMI
  • 319
  • 0

U INVALIDSKU PENZIJU NAJČEŠĆE ŠALJU KARCINOMI

Na trajni gubitak radne sposobnosti u prošloj godini najčešće su uticala kancerogena oboljenja, pokazuju podaci Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS.

"Nažalost, nastavljen je negativan trend kada su u pitanju bolesti koje uzrokuju trajni gubitak radne sposobnosti. Kancerogena oboljenja u 2019. godini su se značajno izdvojila u odnosu na ostala oboljenja i ona čine 27 do 28 odsto", rekao je Mladen Milić, direktor Fonda.

Kako je dodao, na drugom mjestu su psihosomatska oboljenja sa 21 do 22 dosto, a slijede kardiovaskularna oboljenja, koja su ranijih godina bila na broju jedan kada je riječ o gubitku radne sposobnosti, a svedena su na 16,7 do 16,8 odsto udjela.

Pozitivno je to što je, kako je rekao Milić, nastavljeno poboljšanje strukture korisnika prava.

"Iz mjeseca u mjesec imamo porast procenta korisnika prava na starosnu penziju i on je dostigao skoro 58 odsto. Na drugoj strani, imamo smanjenje procenta korisnika prava na porodičnu i invalidsku penziju", rekao je Milić.

Prema Milićevim riječima, Fond PIO RS, prema obračunu i isplati decembarske penzije za 2019. godinu,  ima oko 267.000 korisnika prava.

"Od toga van RS živi 51.000 korisnika. Oni, osim u FBiH, žive u svim zemljama nastalim na području bivše Jugoslavije, te još dvadesetak zemalja širom svijeta, na četiri kontinenta", precizirao je Milić nakon prijema za predstavnike medija povodom završetka poslovne 2019. godine, novogodišnjih i božićnih praznika. Kako je naveo, kada je riječ o prošloj godini, iz doprinosa, po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja, prikupljeno je oko 80 odsto potrebnih sredstava, dok iz budžeta RS bude obezbijeđeno preostalih oko 20 odsto, a radi se o oko 200 miliona KM na godišnjem nivou. Naveo je da su u prošloj godini, 27. godini postojanja Fonda PIO, ostvarili najbolje rezultate dosad.

On je apelovao na osiguranike koji žive u RS, a koji u narednih godinu dana ispunjavaju jedan od uslova za ostvarivanje prava za starosnu penziju, da se, čim dobiju obavještenje, obrate u najbližu poslovnicu Fonda PIO, kako bi bila započeta procedura kompletiranja potrebne dokumentacije.

"Procjena je da je godina dana optimalan period za koji se to može uraditi. Svi oni koji tako postupe, mi im garantujemo da će, u momentu kad im prestane radni odnos, te kad podnesu zahtjev za ostvarivanje prava za starosnu penziju, od strane Fonda PIO rješenje o ostvarivanja prava za starosnu penziju dobiti u roku od nekoliko, maksimalno deset dana", obećao je Milić.

Kako je dodao, Fond PIO ne može po zakonu niti bilo kom drugom propisu nekog da penzioniše po službenoj dužnosti.

"Pravo na penziju ostvaruje se samo ličnim podnošenjem zahtjeva", naveo je Milić.

IZVOR: NEZAVISNE

Komentari