• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 07:25
  • 20 / 01 / 2020
OSIM ZEMALJA EU, NAJZNAČAJNIJE RUSIJA I KINA
  • 357
  • 0

OSIM ZEMALJA EU, NAJZNAČAJNIJE RUSIJA I KINA

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je da je za Srpsku, osim sa zemljama EU, najznačajnija saradnja sa Rusijom i Kinom.
"Putem Predstavništva Srpske u Rusiji imamo zaista dobru saradnju u oblasti privrede, kulture, prosvjete, ali i na najvišem političkom nivou", rekao je večeras Klokić za Alternativnu televiziju.

Kada je riječ o Kini, Klokić je naveo da je ona bitan investitor u Srpsku koja u saradnji sa Ambasadom Kine u BiH realizuje niz projekata, a kao najvažnije je naveo edukaciju domaćih kadrova.

Veoma važnim Klokić smatra i to što Srpska ima svoje predstavništvo u Briselu, gdje se sve glavne politike Evrope definišu, a tu su poznati stavovi Srpske.

"BiH pretenduje da bude član EU, a da bi Srpska ostala u okviru svojih ustavnih nadležnosti potrebno je da se znaju stavovi pred zvaničnicima EU - da smo za evropski put sa ustavnim nadležnostima definisanim Dejtonom, te ustavima BiH i Srpske", podsjetio je Klokić.

On je naveo da evropske politike često nisu naklonjene Srpskoj, jer EU zahtjeva da se govori "jednim glasom" zbog čega je i napravljen mehanizam koordinacije.

Klokić je ocijenio da je najveći izazov predstavištava da istraju na stavovima Srpske da se može funkcionisati samo u okviru BiH definisane Dejtonom, da Srpska ima stabilne institucije izabrane u skladu sa demokratskim načelima i Vladu koja uredno funkcioniše.

IZVOR: AGENCIJE

Komentari