• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 06:56
  • 21 / 01 / 2020
UVOZ LIJEKOVA TEŽAK 169 MILIONA KM
  • 392
  • 0

UVOZ LIJEKOVA TEŽAK 169 MILIONA KM

Od svih grupa proizvoda koji su u RS uvezeni u 11 mjeseci 2019. godine, najveće učešće ostvarili su lijekovi, s ukupnom vrijednošću od čak 169 miliona KM.

Pokazuju to podaci Republičkog zavoda za statistiku, čije procjene govore da je u 2018. godini u Srpskoj živjelo oko 1.147.900 građana, što znači da su, po svakom stanovniku, uvezeni lijekovi od po 147 KM.

Rade Dujaković, specijalista interne medicine iz Banjaluke, smatra da nas uništava stres, ali i nekvalitetna ishrana, odnosno nekvalitetan način života.

"Imamo povećan broj pacijenata sa malignim bolestima, šećernom bolešću i tako redom, sve do na kraju krajeva povećane smrtnosti. Mi smo, u statistici ambulante u kojoj radim, imali veoma visoku stopu oboljelih od dijabetesa, hipertenzije, malignih bolesti... I što je vrlo zanimljivo, obolijevali su relativno zdravi i mladi ljudi, ljudi koji ne puše i ne konzumiraju alkohol, a upražnjavaju zdrav život", naveo je Dujaković.

Po njegovim riječima, životni standard i te kako utiče na zdravstveno stanje pacijenata.

"Mi smo narod po socijalno-ekonomskim parametrima na ivici egzistencije, sa visokom stopom nezaposlenosti. U tom kontekstu istovremeno smo i narod sa veoma narušenim zdravljem, jer socijalni i ekonomski pokazatelji utiču i na zdravstveno stanje stanovništva", rekao je Dujaković za "Nezavisne".

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS saznajemo da su u Republici Srpskoj za 11 mjeseci 2019. godine ukupno propisana 5.719.463 recepta za lijekove koji se nalaze na listi lijekova koji se izdaju na recept FZO RS, dok je trošak Fonda iznosio 58,9 miliona KM.

"U istom periodu prošle godine propisano je 6.047.898 recepata, dok je trošak iznosio oko 61,4 miliona KM", rekli su iz FZO RS.

Kako dodaju, već godinama se najviše propisuju lijekovi koji djeluju na kardiovaskularni sistem, probavni sistem i metabolizam, kao i za nervni sistem.

"Konkretno, najpropisivaniji lijek u 2019. godini je lijek generičkog naziva enalapril, koji se koristi za liječenje povišenog krvnog pritiska", naveli su iz FZO RS za "Nezavisne novine".

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, lijekovi zauzimaju 3,9 odsto ukupnog uvoza u RS, ostvarenog u 11 mjeseci 2019. godine.

IZVOR: NEZAVISNE

Komentari