• VIJESTI, REGION
  • 07:06
  • 21 / 01 / 2020
U SLOVENIJI ĆE DJECA U ŠKOLAMA MOĆI DA UČE I SRPSKI JEZIK
  • 285
  • 0

U SLOVENIJI ĆE DJECA U ŠKOLAMA MOĆI DA UČE I SRPSKI JEZIK

Nakon povezivanja brojnih organizacija Srba u Sloveniji u jednu krovnu, a zatim i dogovora vlada Srbije i Slovenije, srpski jezik će od naredne školske godine biti dostupan u osnovnim školama te alpske zemlje kao dodatna aktivnost. Zbog velikog broja djece koja žele da pohađaju časove srpskog, rok za prijavu je produžen do 1. marta, prenosi RTS.

Predsjednik Saveza Srba Slovenije Marko Sladojević kaže da će se nastava srpskog jezika sastojati od tri predmeta – srpski jezik, Srbija moja otadžbina i istorija i kultura srpskog naroda.

Slovenija daje prostor u školama i pokriva potrošenu struju, vodu i grijanje. Nastavnike će plaćati i odabrati Srbija. Ovu priliku već godinama koriste mnoge zajednice, osim srpske.

Sladojević ističe da zna da je više djece u Sloveniji učilo holandski, ukrajinski, kineski jezik kao maternji jezik.

"To sugeriše da u ovoj zemlji živi više Ukrajinaca, Holanđana i Kineza što, jednostavno, nije tačno", naglašava Sladojević.

Najviše djece do sada je prijavljeno u ljubljanskoj školi "Livada" – blizu 30. Direktor koji je svoje prosvjetno iskustvo gradio u Beogradu, kaže da je hiljadu do sada prijavljenih izvanredan broj i da se nada da će projekat biti dobro isplaniran i održiv.

"Samo želim da država Srbija istraje u tom programu, a ne da poslije godinu-dvije iz ovih ili onih razloga kaže 'ma ne''', ističe Goran Popović, direktor te osnovne škole.

Smatra da bi se, u tom slučaju, teško sve ponovo pokrenulo.

"Organizacija nastave teče po planu"

Ambasadorka Srbije podsjeća na odlične veze dvije države, potrebu da se one njeguju, te da je i učenje maternjeg jezika jedan od načina da se grade novi mostovi. Organizacija nastave, kaže, ide po planu.

"Mi smo poslali već dobar deo prijava koje su do sada stigle Ministarstvu prosvete kako bi se organizovao konkurs", naglašava ambasadorka Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković.

Vlatkovićeva navodi da treba da se izaberu nastavnici koji u skladu sa propisima mogu biti poslati iz Srbije, a mogu biti, ukoliko neko ispunjava uslove, angažovani među ljudima koji žive u Sloveniji.

Otvaranjem slovenačkog tržišta za radnike iz Srbije očekuje se da u 2020. broj državljana Srbije u Sloveniji značajno poraste. Uz već veliki broj Srba iz Bosne i Hercegovine, nema sumnje da nastavnici koji budu došli da rade, treba da planiraju da ostanu duže vrijeme.

IZVOR: RTS

Komentari