• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 06:27
  • 22 / 01 / 2020
PREDLOŽENI ZAKONI ZA UKIDANJE "BIJELOG HLJEBA" U SRPSKOJ
  • 414
  • 0

PREDLOŽENI ZAKONI ZA UKIDANJE "BIJELOG HLJEBA" U SRPSKOJ

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković uputio u skupštinsku proceduru dva nacrta zakona čijim će usvajanjem biti ukinut "bijeli hljeb" izabranim i postavljenim fukcionerima u RS.

"Riječ je o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave i Nacrtu zakona o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima. Izabrana i postavljena lica pola godine nakon prestanka mandata imaju pravo na platu, plaćene poreze i doprinose, što je nepotrebno", rekao je Petković novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je u prošlom sazivu 37 poslanika i delegata, nakon prestanaka mandata u Narodnoj skupštini i u Vijeću naroda Republike Srpske, ali i ministara koristilo "bijeli hljeb", za šta je u neto iznosu Vlada Srpske izdvojila 600.000 KM.

"Mišljenja sam da je ova privilegija nepotrebna i došlo je vrijeme da bude ukinuta", dodao je Petković i izrazio uvjerenje da će poslanici usvojiti navedene zakone.

On smatra da se sredstva koja se izdvajaju mogu biti usmjerena za izgradnju vrtića i opremanje škola, a ko navedeni zakoni budu usvojeni biće potrebno izvršiti izmjenu još nekih zakona, među kojima je i Zakon o radu.

Petković je istakao da je neophodno označiti i službena vozila da bi mogla da bude kontrolisana njihova upotreba.

"Predlažu zakone koje su ranije odbili"

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković smatra da je "licemjerno" to što je vlast u Republici Srpskoj ranije odbila opozicioni prijedlog o ukidanju "bijelog hljeba", a sada pokreće istu inicijativu.

Stanivuković je novinarima rekao da vlastima u RS očito više nije važno šta se predlaže, već ko to radi.

"Zakone za ukidanje 'bijelog hljeba' predlagali smo 2016. godine, ali je odbijen od svih poslanika vlasti. Ovo je malo bolesna situacija", naveo je on.

Sada je, kaže, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković (Ujedinjena Srpska), predložio ista dva zakona.

Stanivuković kaže da će biti principijelan i podržati zakone, jer je važno šta se predlaže, a ne ko to radi.

 

IZVOR-MONDO.BA

Komentari