• VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 06:36
  • 22 / 01 / 2020
ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE FBiH: SLUČAJEVI UPALE PLUĆA POVEZANI SA NOVIM KORONA VIRUSOM U KINI
  • 452
  • 0

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE FBiH: SLUČAJEVI UPALE PLUĆA POVEZANI SA NOVIM KORONA VIRUSOM U KINI

Iako je izvor novog korona virusa i način prenosa nepoznat, za ljude koji putuju avionom preporučuje se primjenjivanje osnovnih mjera za smanjenje rizika od prenosa akutnih respiratornih infekcija, saopštili su iz Zavoda za javno zdravlje FBiH.

 

Naglašavaju da se, s obzirom na to da nema dokaza o održivosti prenosa bolesti s čovjeka na čovjeka, rizik za putnike i unos virusa u EU smatra niskim, ali da se ne može u potpunosti isključiti.

– Preporučljivo je izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju, te često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta sa bolesnim ljudima ili njihovom okolinom. Takođe, treba izbjegavati bliski kontakt sa živim ili uginulim životinjama, a putnici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama, te prati ruke. Putnici koji unutar 14 dana po povratku iz Vuhana razviju povišenu tjelesnu temperaturu trebaju se javiti svom ljeklaru i dati do znanja da su bili u Vuhanu – kažu u ovom zavodu.

 

Korona virusi su velika porodica virusa, od kojih neki mogu uzrokovati bolest kod ljudi, a drugi cirkulišu među životinjama, uključujući kamile, mačke i šišmiše. Rijetko korona virusi koji cirkulišu među životinjama mogu evoluirati i izazvati infekciju kod ljudi.

 

U ZZJZ podsjećaju da je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 31. decembra lani prijavljeno grupisanje ljudi oboljelih od upale pluća nepoznatog uzroka u gradu Vuhan, provincija Hubei, u Kini.

– Pacijenti su pokazivali simptome povišene tjelesne temperature, otežanog disanja, a bolest je dijagnostikovana kao virusna pneumonia.

Kineske vlasti identifikovale su novi korona virus (2019-nCoV) sredinom januara ove godine. Do sada je laboratorijski potvrđeno 205 slučajeva infekcije kod ljudi, uglavnom u Kini, a nekoliko slučajeva je dijagnostikovano i na Tajlandu, u Japanu i Južnoj Koreji. Prijavljena su i tri smrtna ishoda, navodi se u saopštenju.

 

IZVOR-SRPSKAINFO

Komentari