• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 07:05
  • 27 / 01 / 2020
POSLANICI SP PRI SVOM STAVU “OSTAJEMO JEDINSTVENI, ĐOKIĆ MORA DA ODE”
  • 473
  • 0

POSLANICI SP PRI SVOM STAVU “OSTAJEMO JEDINSTVENI, ĐOKIĆ MORA DA ODE”

Glavni odbor Socijalističke partije na sjednici u Doboju donio je odluku o isključenju Maksima Skoka, Gorana Selaka i Milenka Savanovića, a tu odluku će morati da potvrdi i Kongres SP.

Poslanici Socijalističke partije u NSRS koji su tražili smjenu predsjednika Petra Đokića sa pozicije ministra rudarstva i energetike i sa mjesta predsjednika partije, kažu da ostaju jedinstveni u svojim stavovima bez obzira na odluke predsjednika partije, koji ih je u Doboju, kako kažu, dočekao sa obezbjeđenjem pred vratima.

Poslanici SP su jedinstveni u stavu da se radi o nelegalnoj odluci, koja je donesena na nelegalno zakazanoj sjednici, a umjesto razgovora o realnim problemima, čiji je najveći dio upravo predsjednik partije, u strahu se organiziju scene i medijske predstave u režiji Đokićevih poslušnika, kažu poslanici.

– Očekivali smo ovakve poteze, ali ovo nikako nije kraj naše borbe. Ponudili smo Petru Đokiću izlaznu varijantu, bili smo spremni da povučemo zahtjev za momentalnu smjenu i ostavku uz garanciju Đokića da će se povući i sa mjesta ministra i predsjednika partije u naredna tri mjeseca. Da mu tako pružimo priliku da doprinese stabilizaciji partije i da se bar jednom ponese časno prema partiji koja je njemu dala sve. On je ipak spreman da uništi partiju, što je nama bilo jasno, ali željeli smo da do pokaže pred javnosti i svim Socijalistima. Imamo naravno pravo žalbe na ovu nelegalnu odluku, isključenje mora da potvrdi Kongres koji nas je i birao, a ostaje činjenica da su Đokiću lični interesi daleko iznad interesa partije – istakao je Goran Selak po zvaršetku sjednice.

Solidarnost i podršku Skoku, Selaku i Savanoviću izrazili su ostali narodni poslanici, koji su naglasili da odluke koje Petar Đokić u svom ličnom interesu ne mogu imati podršku narodnih poslanika, kao što nema podršku ni partijska represija i ugrožavanje ustavnih načela prema kojima izvršna vlast čiji je on dio, odgovara zakonodavnoj.

– Sankcionisanje narodnih poslanika, ljudi koji su ovoj partiji donijeli rezultate, glasove i pozicije sa kojih predsjednik pokušava da kažnjava za verbalni delikt, predstavlja odugovlačenje neminovnog, jer uprkos pritiscima i ucjenama, sledeće čime će predsjednik ozbiljno da se pozabavi jeste pitanje da li će čekati smjenu ili će ponuditi ostavku. A narodni poslanici imaju podršku članova i podršku aktivista i Imaju ono što nedostaje i Đokiću i nekolicini njegovih poslušnika a to su snaga i energija –  kaže šef kluba poslanika SP u NSRS Maksim Skoko.

Poslanici u NSRS Andrea Dorić, Savo Vulić i Risto Marić ističu da je ovo očekivan potez predsjednika Đokića, ali da ne postoji način da poslanici SP odustanu od svojih zahtjeva.

 

– Radi se o nelegalnoj sjednici i nelegalnim odlukama koje predstavljaju nastavak samovolje i pretvaranja Socijalističke partije u partiju jednog čovjeka. Naravno, nećemo dozvoliti da bilo ko podređuje partiju ličnim interesima i oko toga smo jedinstveni – kaže narodni poslanik Savo Vulić.

 

Bivši ministar regionalnog odbora Krajina, Milenko Savanović istakao je da je predsjednik Đokić potvrdio da su mu sujeta, lični interesi pa čak i mudžahedini važniji od Socijalističke partije, koja mu je dala sve u životu a koju je sada spreman da uništi da bi sačuvao fotelje.

– Petar Đokić je tražio da poslanici povuku zahtjev za njegovu smjenu ali na to niko nije pristao. I sada se traži izlaz iz ove situacije, ali zahtjevi su jasni i opravdani. Da je bilo volje za razgovor o dobrobiti partije, ne bi se režirale scene u Doboju, falsifikovali izvještaji o sjednicama odbora i podršci Đokiću i uopšte ne bi došlo do zahtjeva za smjenu jer bilo koji predsjednik partije, sa takvim aferama bi se povukao sam  – kaže Milenko Savanović.

Bez obzira na unutarpartijska dešavanja, zahtjev za smjenu ministra rudarstva i energetike u Vladi Republike Srpske Petra Đokića, upućen je premijeru Radovanu Viškoviću a poslanici Socijalističje partije su jedinstveni u stavu da Đokić zaslužuje smjenu.

Narodni poslanici Risto Marić i Andrea Dorić potvrdili su da nikakva dešavanja u partiji ne utiču na odluku kluba poslanika da od premijera traže smjenu Đokića, za šta postoji i više nego dovoljno razloga i argumenata.

– Iza zahtjeva za smjenu ministra Petra Đokića poslanici SP stoje jedinstveno. Od premijera Radovana Viškovića očekujemo naredne korake i uvjereni smo da će Vlada Republike Srpske povući najbolje moguće poteze da zaštititi interese Republike Srpske, ali i da utvrdi odgovornost ministra  – kaže narodni poslanik Risto Marić.

Narodni poslanik Andrea Dorić ističe da su poslanici očekivali da će Petar Đokić staviti svoje interese iznad svih drugih, ali da nisu očekivali da će u ovoliko mjeri pokazati strah i paniku od gubljena funkcija.

– Odluku da tražimo smjenu ministra Đokića nismo donijeli bez razloga i naravno da ostajemo jedinstveni. Danas je ministar Đokić u ulozi predsjednika partije napadao i vrijeđao narodne poslanike iako nismo bili ni prisutni na sjednici, što dovoljno govori o strahu od gubljena pozicija. Nastavljamo dalje, složno i jedinstveno – kaže Dorićeva.

 

IZVOR-SRPSKAINFO

 

Komentari