• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 06:52
  • 30 / 01 / 2020
DODATNO OPREMANJE ŠKOLA: ĐAKE ĆE U SVAKOJ UČIONICI OČEKIVATI PO LAPTOP
  • 258
  • 0

DODATNO OPREMANJE ŠKOLA: ĐAKE ĆE U SVAKOJ UČIONICI OČEKIVATI PO LAPTOP

Već u ovoj godini počinje projekat opremanja svih učionica i kabineta u školama u Srpskoj najmodernijim učilima i komunikacijskim alatima, po principu jedan učenik - jedan iped ili laptop.

Navedeno je to u Programu ekonomskih reformi RS za period 2020-2022. godina, u dijelu koji se odnosi na unapređenje povezanosti obrazovanja i tržišta rada i jačanje pristupa i kvaliteta obrazovanja.

Projekat u vezi sa opremanjem školskih prostorija, kako se ističe u ovom dokumentu, počinje ove, a biće završen 2022. godine, a njime su obuhvaćene i pametne table, video-bimovi, ozvučenje i slično.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS rekli su da su tokom tri faze projekta "Dositej", koji je realizovan od 2012. do 2018. godine, već opremili osnovne škole sa oko 850 e-učionica, odnosno 21.000 učeničkih i 1.700 nastavničkih laptopa.

"U naredne tri godine Ministarstvo prosvjete i kulture će nastaviti sa digitalizacijom, opremanjem informatičkom opremom i uvođenjem interneta u sve škole", navode iz ovog ministarstva.

Kako podsjećaju, Srpska će zahvaljujući Vladi Srbije dobiti na poklon 500 digitalnih učionica, koje podrazumijevaju određene tehnologije i opremu.

"Dostavili smo spisak škola, u procesu smo usaglašavanja i privodimo kraju dogovor u vezi sa nabavkom, isporukom i drugim pitanjima koja treba da uradi Srbija", rekli su za "Nezavisne" iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, pozdravlja opremanje škola laptopovima, ali i dodaje da je potrebno veću pažnju posvetiti obuci nastavnika.

"Mislim da se tu više može učiniti. Nakon toga ćemo vrlo lako koristiti informaciono-komunikacione tehnologije, kada nastavnici budu obučeni. Apsolutno moramo biti u korak sa savremenim svijetom", naveo je Gnjatić za "Nezavisne".

Sudeći prema informacijama resornog ministarstva, e-učionice su i te kako poboljšale nastavni proces. U ovom obliku nastave, naime, učenici su aktivni na času, a ne pasivni posmatrači, što čas čini zanimljivijim, efikasnijim i dovodi do boljih ishoda učenja.

Inače, u ovoj godini je, sudeći po Programu ekonomskih reformi 2020-2022, predviđen još niz mjera kada su u pitanju škole. Recimo, biće analizirani ishodi učenja postojećih nastavnih planova i programa, ali će biti i definisani minimalni standardi znanja koje svaki učenik mora da postigne.

IZVOR: NEZAVISNE

Komentari