• VIJESTI, ZABAVA
  • 06:53
  • 05 / 02 / 2020
DVA PSA I KOZA KANDIDATI ZA GRADONAČELNIKA
  • 242
  • 0

DVA PSA I KOZA KANDIDATI ZA GRADONAČELNIKA

Poslije godinu dana na mjestu gradonačelnika, pozicija koze Linkolna je ugrožena, jer su se pojavila čak dva nova kandidata, od kojih su oba istaknuti članovi tamošnje zajednice.

Kandidati koji se takmiče za mjesto gradonačelnika jednog malog grada u Vermontu ne moraju biti članovi političke stranke, jer od marta 2019. godine životinje mogu zauzeti ovaj položaj.

Trenutno je na funkciji gradonačelnika Fer Hejvena trogodišnja koza Linkoln, a sada će joj protivkandidati na izborima biti dva psa.

Poslije godinu dana mandata na mjestu počasnog gradonačelnika Fer Hejvena, kozi Linkoln je ugrožena pozicija. Njene poslove vrši gradski upravnik, a ona je za ovo mjesto izabrana kako bi se lakše prikupila sredstva za izgradnju školskog igrališta.

"Potrebno je uložiti pet dolara da bi ljubimac mogao učestvovati u izborima za gradonačelnika. Svaki stanovnik Fer Hejvena može predložiti svog. Na dan izbora od glasača tražimo donacije, ali oni ih ne moraju dati, a sa svakom donacijom malo smo bliži cilju", kaže gradski upravnik Džo Ganter.

Njihov cilj je da skupei 80.000 dolara, a šef policije Bil Hamfris nada se da će njihov policijski pas Semi svojom kandidaturom pomoći u prikupljanju sredstava.

"Linkoln je učinila sjajan posao. Dobro je predstavljala zajednicu, pa smo mislili da bi bila dobra ideja izazvati je da se kandiduje i ove godine kako bismo vidjeli možemo li je pobijediti", rekao je Hamfris.

U slučaju da šestogodišnji njemački ovčar pobijedi na izborima, Linkoln ima rezervni plan.

"Ako ne pobijedi, Linkoln će se posvetiti karijeri joga koze. Ona je otkrila da je ovo veoma zanimljivo zanimanje", kaže Kristofer Stanton, njen vlasnik.

U martu 2019. koza Linkoln je došla na mjesto gradonačelnika sa samo tri glasa, a ove godine izbori bi mogli biti napetiji. Naime, nedavno se pojavio i treći kandidat, Marfie, Cavalier King Charles španijel, star tri godine. Ovaj pas je sertifikovani terapijski pas koji posjećuje staračke domove, bolnicu u Fer Hejvenu i tamošnju srednju školu, gdje je pomogao u pokretanju programa "Čitanje sa psima".

"Marfi smatra da je čitanje veoma važno, ali i da je igranje vani neophodno. Ako ga izaberu za gradonačelnika, naporno će raditi da djeci Fer Hejvena osigura najbolje moguće igralište", rekla je njegova vlasnica Linda Barker.

Izbori su dogovoreni za 3. mart, a grad je do sada skupio 800 dolara za izgradnju igrališta.

IZVOR: AGENCIJE

Komentari