• VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 07:08
  • 05 / 02 / 2020
NEMA POTVRĐENIH SLUČAJEVA INFEKCIJE VIRUSOM KORNA U BiH
  • 490
  • 0

NEMA POTVRĐENIH SLUČAJEVA INFEKCIJE VIRUSOM KORNA U BiH

U BiH, za sada, nema potvrđenih slučajeva infekcije novim virusom korona, a sve neophodne mjere sprovode se u skladu sa procjenom trenutne situacije i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, zaključeno je danas na sjednici Konferencije ministara za oblast zdravstva u BiH.

Istaknuto je da se na graničnim prelazima u saradnji sa Graničnom policijom BiH sprovodi ciljani "ulazni skrining" za putnike koji dolaze sa područja Kine tako što putnici ispunjavaju upitnik, te se podaci o ulascima dostavljaju nadležnim zdravstvenim institucijama, a putnicima daju preporuke.

Sjednici u Sarajevu prisustvovali su ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević, ministar zdravlja Federacije BiH Vjekoslav Mandić i šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta Akif Pezerović, dok je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić zbog spriječenosti dolaska u radu učestvovao telefonski.

Na sjednici, na kojoj je razmatrana trenutna situacija u vezi sa pojavom novog virusa korona, postignut je visok stepen saglasnosti o do sada preduzetim aktivnostima i nastavku djelovanja na sprečavanju širenja novog virusa korona u BiH, objavljeno je na veb stranici Ministarstva civilnih poslova.

Šeranić, Mandić i Pezerović informisali su Gudeljevićevu o aktivnostima koje su preduzeli, a o kojima se javnost kontinuirano obavještava.

Naglašeno je da su mjere koje se sprovode fokusirane na rano otkrivanje eventualnih sumnjivih slučajeva s ciljem sprečavanja nastanka i širenja bolesti izazvane novim virusom korona, a svim zdravstvenim ustanovama upućene su preporuke za postupanje s ciljem sprovođenja adekvatnih mjera nadzora nad zaraznim bolestima.

Na sjednici je zaključeno da je neophodno da se stanovništvo pridržava preventivnih mjera kao što su izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju, dok lica koja dolaze iz Kine i koje imaju simptome respiratorne infekcije /povišena temperatura, kašalj, otežano disanje/ i do 14 dana od povratka, treba da se jave u nadležnu zdravstvenu ustanovu radi pravovremenog liječenja i sprečavanja širenja bolesti.

Preporučeno je i da osobe koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije prilikom kašljanja i kihanja prekrivaju nos i usta jednokratnim maramicama, te često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta sa bolesnim ljudima ili njihovom okolinom.

Sastanku je prisustvovao i direktor Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Viktor Olsavski, koji je podsjetio na stav ove organizacije da na osnovu dostupnih informacija, ograničenje putovanja ili trgovine nije opravdano.

"Zdravstvene vlasti u BiH dijele zabrinutost mnogih ljudi koji se brinu za vlastito zdravlje i zdravlje svojih prijatelja i porodice. Pojava bilo kojeg novog patogena koji kod nekih pacijenata može izazvati tešku bolest i smrt zaista je zabrinjavajuće i mora se shvatiti s najvećom ozbiljnošću", naveo je Olsavski.

IZVOR: AGENCIJE

Komentari