• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 06:48
  • 07 / 02 / 2020
PRESUDA GENERALU SAVČIĆU I PRIJE SUĐENJA
  • 418
  • 0

PRESUDA GENERALU SAVČIĆU I PRIJE SUĐENJA

Sudu BiH biće upućena žalba na odluku da se generalu Milomiru Savčiću zabrani obavljanje funkcije predsednika Boračke organizacije RS, jer je optužen za ratne zločine.

Miodrag Stojanović, advokat generala Savčića, kaže za "Novosti" da je žalba pripremljena i biće dostavljena Sudu BiH do kraja sedmice.

- Sud BiH je napravio neviđen presedan izricanjem ove mere zabrane. Obrazloženje da general Savčić sa funkcije predsednika BORS može uticati na potencijalne svedoke je suluda, jer BORS nikome niti daje, niti oduzima prava - poručuje Stojanović i dodaje da očekuje od Suda BiH da se odredi po žalbi u narednih deset dana.

Političari iz Srpske i predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata su saglasni da je Sud BiH već prvim potezima u slučaju generala Savčića pokazao dvostruke aršine i želi da presudi generalu i pre suđenja.

Takođe, poručuju da sam pristup Suda BiH već baca veliku mrlju na ovaj slučaj i izaziva sumnju u pravičnost postupka protiv generala Savčića.

Niko nije kriv dok se krivica ne dokaže, izjavio je Radovan Višković, premijer RS, komentarišući odluku Suda BiH, kojom je generalu Savčiću zabranjeno obavljanje dužnosti predsednika BORS.

Ovde skoro da dolazimo u poziciju da je čoveku presuđeno i pre suđenja. Šta znači da se nekome zabrani da obavlja dužnost samo zato što je podneta prijava i da li to znači da je već kriv, procesuiran i osuđen - zapitao se Višković.

Milan Petković, potpredsednik NS RS, kaže da je očigledno kod predmeta generala Savčića, Sud BiH ušao u sferu politike i da se udaljio od prava.

- Nije logično da se uvode mere zabrane kod ovakvih slučajeva, pogotovo jer je prošlo mnogo godina od rata. Ne vidim nijedan razlog pogotovo da se generalu Savčiću zabranjuje da obavlja funkciju predsednika BORS. Očigledno je na snazi politički obračun - ističe Petković.

Iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite saopšteno je da je ovim nastavljen pokušaj rušenja časti i ugleda srpske vojske i vojnika, satanizovanja srpskog naroda i najgrubljeg falsifikovanja istorije.

- Ovu odluku smatramo još jednim u nizu sramotnih postupaka i nesumnjivim dokazom da pravosudni organi BiH nemaju isti odnos prema događajima i učesnicima događaja iz građanskog rata devedesetih godina na ovim prostorima - navodi se u ovom ministarstvu.

Udruženje “Veterani RS“ zatražilo je od predsednice Željke Cvijanović da sazove sednicu organizacija nastalih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i predstavnika parlamentarnih stranaka iz Srpske, da bi se zauzeo stav u vezi sa zabranom koju je Sud BiH izrekao Savčiću.

- Mislim da ništa nećemo postići samo oštrim i deklarativnim osudama, nego je krajnje vreme da sednemo i nađemo način da se suprotstavimo ovakvim odlukama - istakao je Duško Vukotić, predsednik ovog udruženja.

PODIGNUTA OPTUŽNICA

TUŽILAŠTVO BiH podiglo je 31. decembra prošle godine optužnicu protiv Savčića zbog, kako je navedeno, pomaganja u ratnom zločinu počinjenom 1995. u Srebrenici. Sud BiH doneo je rešenje kojim se Savčiću zabranjuje da obavlja dužnost predsednika Boračke organizacije RS i ograničavaju nastupi u medijima u delu koji se odnosi na predmet suđenja.

 

IZVOR-VECERNJENOVOSTI

Komentari