• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI, SPORT
  • 05:23
  • 05 / 09 / 2019
POČELI "DANI SRPSKE U SRBIJI"
  • 703
  • 0

POČELI "DANI SRPSKE U SRBIJI"

U Narodnom pozorištu u Beogradu sinoć je svečano, uz intoniranje himni Republike Srpske i Srbije, otvorena manifestacija "Dani Srpske u Srbiji", u prisustvu zvaničnika Srpske i Srbije.

Tokom narednih sedam dana u više gradova Srbije biće predstavljene naučne, kulturne i umjetničke institucije iz svih dijelova Srpske, a nastupiće i samostalni umjetnici, glumci i književnici.

Predviđene su pozdravne riječi srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i šefa Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađena Cicovića, dok će poruku NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja prenijeti vikarni episkop remezijanski Stefan.

Manifestaciji, čiji je organizator Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, prisustvuju predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić i ministar za privredu i preduzetništvo Vjekoslav Petričević i direktor Policije Srpske Darko Ćulum.

Otvaranju "Dana Srpske u Srbiji" prisustvuju i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Svečanom otvaranju prisustvuju i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, članovi diplomatskog kora, članovi Srpske akademije nauka i umetnosti i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, generali vojske i policije, istaknuti umjetnici, naučnici, sportisti.

U umjetničkom dijelu programa na svečanom otvaranju biće izveden muzičko-dramski program "Pohvala srpskoj zemlji, srpskom narodu i srpskom jeziku", po scenariju Milovana Vitezovića i u režiji Dragana Elčića, uz učešće glumaca, muzičara i igrača iz Republike Srpske i Srbije.

Ova manifestacija, koja građanima Srbije svake godine putem zanimljivih programa predstavi kulturu, umjetnost, nauku, prosvjetu i privredu Republike Srpske, ove godine će imati 24 programa u više od 30 izvođenja u 21 gradu i opštini u Srbiji - od Subotice do Vranja, od Užica do Vršca.

 

IZVOR-MONDO

Komentari