• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 07:20
  • 13 / 02 / 2020
BORENOVIĆ: DOBRO OSMISLITI ODGOVOR NA POLITIČKE ODLUKE USTAVNOG SUDA BIH
  • 519
  • 0

BORENOVIĆ: DOBRO OSMISLITI ODGOVOR NA POLITIČKE ODLUKE USTAVNOG SUDA BIH

Predsjednik PDP Branislav Borenović izjavio je da je Ustavni sud BiH donio mnogo politički motivisanih i po Republiku Srpsku štetnih odluka, te da stoga treba dobro osmisliti odgovor.

Borenović je istakao da se to ponavlja iz godine u godinu sa malim pauzama, ocjenivši da se takve odluke donose uglavnom na zahtjev rukovodstva SDA jer je ova stranka stub vlasti na nivou BiH.

“Treba dobro osmisliti odgovor Republike Srpske. Mislim da ima smisla u Narodnoj skupštini Republike Srpske otvoreno razgovarati o ovim pitanjima i šta uraditi. Ako Ustavni sud BiH nastavi da donosi ovakve političke odluke, postavlja se pitanje kako se izboriti sa svim tim”, rekao je Borenović u Novom Gradu, gdje je večeras prisustvovao proslavi Sveta tri Jerarha - krsne slave Opštinskog odbora PDP-a.

On je istakao da se najnovijom odlukom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na poljoprivredno zemljište urušava dejtonska struktura BiH, prema kojoj 49 odsto pripada Republici Srpskoj, a 51 odsto Federaciji BiH.

“Na ovaj način se uzima dio teritorije Republike Srpske i knjiži na BiH. Zato je važno ozbiljnim odgovorom vidjeti kako iz svega ovog izaći”, rekao je Borenović.

On je naveo da je na današnjem sastanku zvaničnika Republike Srpske, predstavnika Srpske u institucijama BiH, kao i lidera parlamentarnih političkih partija u Republici Srpskoj, koji je održan u Banjaluci, bilo snažnih izjava.

“Vidjećemo da li će svaka ta izjava biti plod jednog cjelokupnog odgovora koji treba vratiti Republiku Srpsku na mjesto koje ima u BiH, a to je da je jedan od dva ravnopravna entiteta, sa svojim jasno propisanim ustavnim nadležnostima i teritorijom koja je neotuđiva”, rekao je Borenović.

On kaže da je to način da se Republika Srpska izbori sa izazovima koji je sigurno čekaju.

Ustavni sud BiH utvrdio je da je Ustav BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske.

Sud smatra da je riječ o “isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine”.

Narodna skupština Republike Srpske lani je usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske. 

Borenović: Očekujem jedan od najboljih izbornih rezultata

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da očekuje da će ova partija na predstojećim lokalnim izborima u Novom Gradu ostvariti jedan od najboljih rezultata u cijeloj Republici Srpskoj.
On je večeras na obilježavanju Sveta tri Jerarha - krsne slave Opštinskog odbora PDP-a rekao da ova stranka u Novom Gradu ima odličan tim.

“Nastavljamo tradiciju srpskog naroda i poštovanja naše duhovnosti i iskoristili smo integraciju Srpske radikalne stranke da nastavimo da slavimo Sveta tri Jerarha i u narednom periodu da to bude slava PDP-a”, rekao je Borenović.

On je istakao da je dobro sabirati se oko zajedničkih ideja i da je PDP
stranka koja okuplja i ima sigurnu viziju kako treba da izgleda Republika Srpska.

Predsjednik Opštinskog odbora PDP-a Milanko Mihajilica rekao je da je krsna slava dobra prilika za susret sa članovima i simpatizerima, kao i predstvnicima ostalih stranaka koje imaju isti cilj.

“Ovo je i prilika da, budući da je izborna godina, otvaramo ozbiljne razgovore sa drugim političkim faktorima u Novom Gradu koji žele s nama da sarađuju i da pokušamo da stanje u našem društvu promijenimo”, istakao je Mihajilica.

On je naveo da je u ovoj opštini dosta problema koji nisu politički, kao što je najavljena izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada u Hrvatskoj, status graničnog prelaza i najizraženiji problem odlazak mladih sa ovih prostora.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić najavila je da će u Novom Gradu 28. februara biti održana politička tribina opozicije.

 

IZVOR-GLASSRPSKE

Komentari