• VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 06:25
  • 14 / 02 / 2020
POVEĆAVA SE BROJ OBOLJELIH OD SEZONSKE GRIPE U BIH
  • 230
  • 0

POVEĆAVA SE BROJ OBOLJELIH OD SEZONSKE GRIPE U BIH

Prema posljednjim podacima zdravstvenih institucija, 11 osoba umrlo je u Bosni i Hercegovini od sezonske gripe protekle tri sedmice. Broj oboljelih od ove sezonske gripe se iz sedmice u sedmicu povećava. Smrtni slučajevi prouzrokovani influencom AH1N1 bilježe se u Sarajevu, Tuzli, Zenici te Banjaluci.

 

 

Kako su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH rekli na području Federacije BiH i dalje se registruje umjereni intenzitet gripe, uz porast aktivnosti u protekle tri sedmice.

 

– Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH od početka sezone prijavljeno je ukupno devet smrtnih ishoda pozitivnih na virus gripe tip A, podtip A (H1N1). Četiri smrtna ishoda registrirovana su u Kantonu Sarajevo, tri u Zeničko-dobojskom te dva u Tuzlanskom kantonu. Od početka sezone Zavodu za javno zdravstvo prijavljena su ukupno 16.093 pacijenta sa simptomima sličnim gripi – navode iz Zavoda za Avaz.

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske prijavio je da su preminula dva pacijenta oboljela od teške akutne respiratorne infekcije, koja su bila pozitivna na virus gripa tipa A, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

IZVOR-SRPSKAINFO

Komentari