• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 06:41
  • 17 / 02 / 2020
DODIK: SRPSKA TRAŽI ONO ŠTO JOJ PRIPADA
  • 516
  • 0

DODIK: SRPSKA TRAŽI ONO ŠTO JOJ PRIPADA

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska nikog ne napada, ne uslovljava i ne želi ništa od Federacije BiH, ali da ima pravo da traži ono što joj pripada.

Dodik je, u uključenju u jutarnji program TV Prva, rekao da Srpska ima pravo na političku i institucionalnu borbu protiv štetnih odluka koje Ustavni sud BiH u kontinuitetu donosi. Poslednja u nizu takvih odluka odnosi se, kako navodi Dodik, na poljoprivredno zemljište i njome je pređena crvena linija.

– Moguće je institucionalno rešenje pod uslovom da se Ustavni sud reši zakonom, a ne da bude kao ‘nenavođena raketa za koju nikada ne znaš gde će udariti’. Nema zakona o Ustavnom sudu već pravila koja je sam sud donio pod nadzorom međunarodne zajednice – rekao je Dodik.
 

On je naglasio da troje stranih sudija, zajedno sa dvoje Bošnjaka, nastavlja praksu visokih predstavnika koji su donosili odluke protiv Republike Srpske i Srba.

On je naveo da je Ustavni sud BiH prvo osporio simbole Srpske – grb i himnu, a zatim je pokušao da ospori i 9. januar – Dan Republike Srpske, te da poslednja odluka o poljoprivrednom zemljištu predstavlja kontinuitet osporavanja Srpske i njenih prava.

– Ustavni sud je okupacijski sud i ovom odlukom pređena je crvena linija. Ukoliko pustimo da ovo ide dalje, već danas smo zatvorili vrata Republici Srpskoj – istakao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH poručio je da strane sudije moraju da odu iz Ustavnog suda, jer međunarodna zajednica već 25 godina radi protiv srpskog naroda u BiH i nameće odluke Republici Srpskoj.

– Kombinacija stranaca i Bošnjaka čini sve da se Srbi dalje kažnjavaju. Oni pokušavaju da razbiju srpski nacionalni korpus kako bi dokazali našu navodnu krivicu – naveo je Dodik.

On je poručio da će Republika Srpska, u decenijama koje dolaze, biti samostalna i da će se naći “neki oblik državnog ujedinjenja sa Srbijom”.

Dodik je ponovio da su svi Srbi jedan narod.

 

IZVOR-VEČERNJE NOVOSTI

Komentari