• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 06:42
  • 18 / 02 / 2020
OD NAREDNE GODINE VIŠE ČASOVA FIZIČKE KULTURE U ŠKOLAMA U SRPSKOJ
  • 638
  • 0

OD NAREDNE GODINE VIŠE ČASOVA FIZIČKE KULTURE U ŠKOLAMA U SRPSKOJ

Đaci u brojnim školama u Srpskoj iščekuju bolje uslove za sportske aktivnosti

Ministarstvo će u ovoj godini intenzivnije ulagati u obnovu školskih sala i igrališta, jer je fizička aktivnost važna za zdravlje učenika i za pravilan razvoj drugih veština i sposobnosti, rekla je ministar prosvete i kulture Natalija Trivić.

 

Ona je napomenula da su u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom razmatrane izmene nastavnog plana i programa za predmet fizičke kulture u osnovnim i srednjim školama prema kojim bi nastava fizičke kulture od sledeće školske godine u prvoj tirjadi bila zastupljena u nastavi svakodnevno, dok će u višim razredima osnovne škole biti zastupljena tri, umesto dva puta sedmično.

- Fizička aktivnost dece jedan je od osnovnih preduslova za njihov pravilan rast i razvoj i zato joj moramo posvetiti veću pažnju i našim učenicima omogućiti veći broj časova fizičke kulture, kao i bolje uslove za rad u obnovljenim i novim fiskulturnim salama, rekla je ministar Natalija Trivić na današnjoj svečanosti otvaranja obnovljene fiskulturne sale u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Banjoj Luci.

 

Ona je izrazila zahvalnost predstavnicima poslovne zajednice koji to prepoznaju.

 

- Ovim je potvrđen put dobre saradnje sa poslovnom zajednicom i društveno odgovornim kompanijama koje su prepoznale da zajedno možemo i moramo stvarati stimulativno okruženje za pravilan rast i razvoj naše djece i za njihovo dobro zdravlje, istakla je Trivićeva.

 

Ona je naglasila da je reč o važnom doprinosu jasnoj opredeljenosti Ministarstva prosvete i kulture da, osavremenjujući vaspitno-obrazovni proces, obnovi školske sale i školska igrališta s ciljem kvalitetnijeg izvođenja nastave fizičke kulture.

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Miroslav Popržen je istakao da su, zahvaljujući kompaniji „Sport vižn“, đaci i nastavnici ove škole konačno dočekali da imaju optimalne uslove u fiskulturnoj sali.

 

On je naveo da je sala izgrađena 1969. godine i da jepremala za 1.300 đaka ove škole, da u poslednjih 30 godina samo đaci od šestog do devetog razreda imaju nastavu fizičkog vaspitanja u ovoj sali, ali ne i učenici od prvog do petog razreda.

 Grad je ove godine planirao gradnju nove sportske dvorane uz našu školu, tako da će nam postojeća sala koristiti za učenike razredne nastave, odnosno od prvog do petog razreda, dodao je Popržen.

 

Predstavnik kompanije "Sport vižn" Mladen Lakić rekao je da je ova kompanija pokrenula društveno odgovoran projekat "Vizija zdrave budućnosti" sa idejom da omogući bolje uslove za sprovođenje fizičkih aktivnosti u osnovnim školama i obezbedi mladima kvalitetno i sigurno mesto za razvoj, igru i odrastanje.

 

IZVOR-VECERNJE NOVOSTI 

 

Komentari