• VIJESTI, ZABAVA
  • 09:15
  • 05 / 09 / 2019
APPLE ĆE PREDSTAVITI NAOČALE S PROŠIRENOM STVARNOŠĆU
  • 638
  • 0

APPLE ĆE PREDSTAVITI NAOČALE S PROŠIRENOM STVARNOŠĆU

Dolazak jeseni znači dolazak novih proizvoda kompanije Apple, a jedan od njih je, pored iPhonea i iPada, potpuno neočekivan – naočale s proširenom stvarnošću (AR), otkriva MacRumors.

Tim Cook, generalni direktor kompanije Apple, već je ranije otkrio da je AR jedan od zacrtanih ciljeva kompanije koji u narednom periodu planira dostići. No, AR nije zapravo ništa novo u svijetu tehnologije.

Već je mnogo igara zasnovano na toj tehnologiji. Čak i druge kompanije poput IKEA-e i American Airlinesa na svojim aplikacijama koriste Appleov AR Kit kako bi iskoristile prednosti tehnologije.

Neobično je, pritom, što će se tehnologija primijeniti na naočale, što, prema pisanju portala Inc.com, nije stvar za koju su kupci naročito zagrijani. Kao dokaz za tu tvrdnju navode Google Glass, koji još uvijek postoji, ali nije na tržištu.

Apple i Google su, međutim, posve različite kompanije. Apple zna kako napraviti hardver, nešto u čemu se Google nikad nije istinski isticao. Usto, njihova usredotočenost na stvaranje nevjerojatnih korisničkih iskustava je dobra pogodnost za razvoj tehnologije.

No, bit će zanimljivo vidjeti kakvu računalnu snagu Apple može ugraditi u naočale. Neke špekulacije kazuju da bi mogli slijediti put Apple Watcha. Bilo kako bilo, puno je razloga zašto AR naočale mogu biti zaista sjajan proizvod.

Za razliku od virtualne stvarnosti (VR), gdje su korisnici u potpuno virtuelnom svijetu, AR služi za proširenje informacija koje dobivamo o stvarnom svijetu oko nas. Uređaj koji pruža neposredne vizualne povratne informacije daleko je korisniji od gledanja telefona i otvaranja aplikacije.

Još uvijek je nepoznato kada bi se mogle očekivati Apple Glasses, ali bi se to moglo očekivati već ove jeseni. Šta god Apple planirao objaviti, postaje sve jasnije da će proširena stvarnost uskoro postati stvarnost u stvarnom svijetu.

IZVOR-KLIX

Komentari