• VIJESTI, REGION
  • 07:28
  • 21 / 02 / 2020
AMFILOHIJE ODUZIMA ORDEN MINISTRU BOŠKOVIĆU
  • 478
  • 0

AMFILOHIJE ODUZIMA ORDEN MINISTRU BOŠKOVIĆU

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije izjavio je večeras u Pljevljima da će Sinod Srspke pravoslavne crkve oduzeti oreden Svetog Save ministru odbrane Predragu Boškoviću, kojim ga je odlikovao za doprinos koji je dao u izgradnji hrama Svetog Đorđija u Pljevljima.

Bošković je u vreme izgradnje bio predsednik Odbora pljevaljskog Rudnika uglja, i sa te je pozicije pomagao hrama u Pljevljima.

„Ja pred vama izjavljujem a to će morati i Sinod da se oduzima Orden Svetog Save Boškoviću pa neka se kiti čim hoće. Ne može se kititi Ordenom Svetog Save, pljujući na Svetog Savu i na svetinje i terajući vojnike da oni moraju da se ponašaju po njegovim nekim zaposvestima“, rekao je Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije služio je večeras zajedno sa vladikom Mileševskim Atanasijem u crkvi Svete Petke u Pljevljima moleban a popotom i predvodio litiju ulicama grada.

Molebanu i Litiji prisustvovao je veliki broj građana.

„Ove litiije molitvene koje su čudo za Crnu Goru i za Evropu, ukrašavaju Crnu Goru ukrašavaju Evropu“, rekao je Amfilohije obraćajući se okupljenima.

On je rekao da dobijaju pozdrave iz čitavog sveta iz Carigrada, Jerusalima od moskovskog patrijarha, od Imana Huseina poznatog teologa islamskog koji je kako je rekao pozvao sve muslimane Balkana da budu nastrani pravoslavnih hrišćana koji brane svoji svetinje, prenose Vijesti.
„Osetio je ovaj znameniti učitelj islama da ovde nije samo borba protiv hrišćanskih svetinja nego i borba protiv islamskih svetinja iako su ovi naši sklopili ugovor sa našim muslimanima da bi ih prevarili. Jer ako se ovaj Zakon donosi na nivou Crne Gore on važi ne samo za pravoslavne nego važi i za sve vere. Oni su sklopili da bi njih obmanuli jer sutra ovaj zakon je iznad ugovora koji se sklapaju. Zato je ovaj znameniti islamski teolog osetio to i poslao je pozdrav. Pozdrav smo dobili i od efendije Mustafe Maksića iz Sjenice, bivšeg predsenika Islamske zajednice u Sjenice i Sandžaka koji je nekad bio i potpredsednik vrhovnog sabora Islamske verske zajednice Srbije. Uveren sam da bi i pljevaljski muftija podržao ono što se događa ovdje jer i on oseća da je ovo borba protiv Boga i imena božijeg zvali ga Alah, Bog ili bilo kako drugačije“, rekao je Amfilohije.

On je prisutne pozvao da se „pomole za one koji donose robovske zakone da ih Bog oslobodi i da im vrati veru i da se vrate svojim grobovima“.

IZVOR-VECERNJE NOVOSTI

 

 

 

Komentari