• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 11:41
  • 21 / 02 / 2020
VIŠE OD 400.000 KM ZA REALIZACIJU PROGRAMA PRIPREME PREDŠKOLSKE DJECE
  • 425
  • 0

VIŠE OD 400.000 KM ZA REALIZACIJU PROGRAMA PRIPREME PREDŠKOLSKE DJECE

Planom programa za djecu u godini pred polazak u školu biće obuhvaćeno 4.279 djece u Republici Srpskoj, odnosno 45 odsto od broja one koja od septembra polaze u prvi razred, a za njegovu realizaciju biće izdvojeno 404.611 KM, izjavila je danas u Banjaluci ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić.


"Programom su obuhvaćena djeca koja nisu imala mogućnost da pohađaju predškolske ustanove. Ove godine smo pozvali sve lokalne zajednice i obrazovane ustanove da informišu roditelje o ovom programu", rekla je Trivićeva novinarima nakon sjednice Vlade Srpske, koja je usvojila informaciju o planu raspodjele sredstava za sprovođenje Programa za djecu u godini pred polazak u školu.

Ona je istakla da je program dobra priprema pred polazak djece u školu.

"Namjera Vlade Srpske jeste da svake godine bude povećan obuhvat predškolske djece i prošireni infrastrukturni kapaciteti predškolskih ustanova", dodala je Trivićeva.

Ona je naglasila da bi Nacrt izmjena i dopuna Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju krajem prvog kvartala ove godine trebalo da bude u skupštinskoj proceduri i da će Vlada Srpske od septembra obezbijediti sredstva za besplatno pohađanje predškolskih ustanova za djecu koja imaju poteškoće u razvoju i bez roditeljskog staranja.

Trivićeva je napomenula da će u utorak, 25. februara, održati sastanak sa rukovodiocima opštine Srebrenica, direktorom Osnovne škole u ovom mjestu, predstavnicima savjeta roditelja i Republičkog pedagoškog zavoda o situaciji u ovoj obrazovnoj ustanovi.

"Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske apeluje da u Srebrenici svi poštuju prava na vjerske, nacionalne i sve druge različitosti. Nisam informisana o jučerašnjem incidentu u ovoj ustanovi i tražiću informaciju da vidim o čemu je riječ, ali sigurno je da ne podržavamo nikakav vid diskriminacije, jer su djeca naša najveće bogatstvo", rekla je Trivićeva. 

 

Izvor: Agencije

Komentari