• VIJESTI, SVIJET, SPORT
  • 06:59
  • 26 / 02 / 2020
UPITNO ODRŽAVANJE OLIMPIJADE?
  • 571
  • 0

UPITNO ODRŽAVANJE OLIMPIJADE?

Član Međunarodnog olimpijskog komiteta Dik Paund izjavio je danas da će, ako se pokaže da je održavanje Olimpijskih igara u Tokiju ovog ljeta zbog epidemije virusa korona previše opasno, organizatori vjerovatnije otkazati taj događaj nego što će ga odložiti ili pomjeriti za drugi termin.

Paund je u intervjuu za AP ocijenio da će odluka o održavanju Olimpijade morati da bude donijeta u roku od tri mjeseca, odnosno krajem maja.

- Oko tog datuma organizatori bi trebalo da odluče da li je epidemija dovoljno pod kontrolom da bi Olimpijada mogla da bude održana -  rekao je Paund, bivši kanadski plivač.

On je ponovio da se stav MOK-a oslanja na konsultacije sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom kada je riječ o preduzimanji bilo kakvih koraka.

Član MOK-a ne vjeruje da je odlaganje Olimpijade opcija, jer se ne može odložiti događaj tolikog obima i stepena.

Prema njegovim mišljenju, nije vjerovatno ni premiještanje Olimpijade u drugi grad, jer nema mnogo mjesta na svijetu koje bi u tako kratkom roku mogla da obezbijede sve što je potrebno za takav događaj.

Sumnja i u mogućnost jednogodišnjeg odlaganja, s obzirom da bi to moralo da se uklopi sa održavanjem drugih sportskih takmičenja.

Paund je rekao da MOK osniva fond za vanredne situacije od milijardu dolara za nepredviđene okolnosti. Paund je pozvao sportiste da nastave da treniraju.

Na Olimpijskim igrama, koje treba da počnu 24. jula, očekuje se učešće oko 11.000 sportista, a na Paraolimpijskim igrama, zakazanima za 25. avgust oko 4.400.

Moderne Olimpijske igre, čije je održavanje počelo 1896. godine otkazane su samo za vrijeme rata. Olimpijada 1940. godine trebalo je da bude održana upravo u Tokiju, ali je otkazana zbog rata Јapana sa Kinom i Drugog svjetskog rata. Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine održane su po planu, uprkos epidemiji virusa zika.

Izvor: Sputnjik

Komentari