• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 13:40
  • 05 / 09 / 2019
VLADA FBiH DALA SAGLASNOST ZA POKRETANJE TUŽBE PROTIV SRPSKE
  • 601
  • 0

VLADA FBiH DALA SAGLASNOST ZA POKRETANJE TUŽBE PROTIV SRPSKE

Vlada Federacije BiH dala je danas saglasnost za pokretanje tužbe protiv Republike Srpske radi nadoknade štete zbog neodobravanja prijedloga obračuna drugih privremenih poravnanja između entiteta za 2012. i 2016. godinu pri raspodjeli prihoda od indirektnih poreza.

Ova saglasnost data je na današnjoj sjednici Vlade FBiH federalnom Ministarstvu finansija, kojeg zastupa federalno Pravobranilaštvo, a protiv Ministarstva finansija Srpske.

Federalna Vlada je na današnjoj sjednici u Sarajevu prihvatila informaciju o tužbi koju je Republika Srpska pokrenula za nadoknadu štete zbog neizvršenja poravnanja prihoda od indirektnih poreza, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Vlada je dala saglasnost na odluku o usvajanju Programa kreditnih plasmana za podsticaj zapošljavanja i održavanja zaposlenosti iz sredstava Federalnog zavoda za zapošljavanje, koju je donio Upravni odbor Zavoda.

Krediti za novo zapošljavanje iznose, po novozaposlenom radniku, za industrijsku proizvodnju 25.000 KM, a za zanatstvo i usluge, poljoprivrednu proizvodnju i održavanje starih zanata 20.000 KM. Pri tome je minimalni iznos kredita po jednom korisniku 40.000 KM, a maksimalni 500.000 KM.

S ciljem održavanja postojeće zaposlenosti, kredit iznosi 10.000 KM po zaposelnom, bez obzira na privrednu granu.

Vlada FBiH je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, odobrila da iz sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH, gradu Mostaru bude doznačeno 250.000 KM s ciljem realizacije infrastrukturnih projekata za koje nisu obezbijeđena sredstva u budžetu grada Mostara.

Prihvaćena je i informacija o zahtjevu za izdvajanje 462.069 KM iz tekuće rezerve za podršku budžetu ovog grada za 2019. godinu.

IZVOR: AGENCIJE

Komentari