• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 06:40
  • 27 / 02 / 2020
SRPSKA DJECA U SREBRENICI OD DANAS BOJKOTUJU NASTAVU
  • 372
  • 0

SRPSKA DJECA U SREBRENICI OD DANAS BOJKOTUJU NASTAVU

Roditelji učenika srpske nacionalnosti u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici sinoć su odlučili da od danas  njihova djeca bojkotuju nastavu jer je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, kako su ocijenili, ignorisalo njihove zahtjeve na sastanku u vezi sa problemima u ovoj obrazovnoj ustanovi.

 

Roditelji srpskih đaka nezadovoljni su što na jučerašnji sastanak sa resornim ministrom Natalijom Trivić nije pozvan i njihov predstavnik da iznese njihove stavove, nego su samo razmatrani bošnjački zahtjevi.

Oni traže da Ministarstvo zaštiti i njihovu djecu kojima se prijeti na razne načine, najviše preko društvenih mreža, te ih nazivaju i fašistima.

Na večerašnjem sastanku roditelja srpskih učenika zatraženo je od resornog ministarstva da stane u zaštitu srpske djece i garantuje im bezbjedno pohađanje nastave.

Zaključak da se do daljeg ili do dobijanja odgovora od nadležnog ministarstva, bojkotuje nastava potpisali su svi prisutni roditelji srpskih đaka.

Neki roditelji su najavili mogućnost ispisivanja djece iz srebreničke škole ukoliko se budu ignorisali njihovi zahtjevi da se obezbijedi puna bezbjednost i zaštita njihove djece i ravnopravan odnos u odlučivanju u organima srebreničke Osnovne škole.

Večerašnjem roditeljskom sastanku prisustvovao je i načelnik opštine Mladen Grujičić, koji je rekao da i on stoji iza odluke o bojkotu nastave do odgovora Ministarstva na zahtjeve.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić apelovala je juče na sve u opštini Srebrenica da se traže najbolja rješenja i napravi ambijent za nesmetano odvijanje nastave, te naglasila da djeca u školama treba da stiču znanja, a ne da budu predmet različitih zloupotreba.

Trivićeva je navela da je na sastanku zaključeno da nije problem da, osim Svetog Save koji se obilježava kao školska slava u svim školama Srpske, u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici bude određen i datum koji će biti usaglašen kao dan učeničkih dostignuća, kao ni da iz reda bošnjaka bude izabran još jedan član Školskog odbora te škole, za šta će Ministarstvo raspisati javni konkurs.

 

IZVOR-GLAS SRPSKE 

Komentari