• VIJESTI, REGION
  • 06:03
  • 03 / 03 / 2020
SJEDNICA O UKIDANJU CARINSKIH STOPA BEZ ZAKLJUČAKA
  • 463
  • 0

SJEDNICA O UKIDANJU CARINSKIH STOPA BEZ ZAKLJUČAKA

 Vanredna sjednica parlamenta samoproglašenog Kosova završena je večeras bez donesenih zaključaka o odluci Vlade samoproglašenog Kosova kojom će djelimično biti ukinute carinske stope na robu iz centralne Srbije i BiH.
Na sjednici bez prisustva Srba, zaključeno je da predsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti nije predložio bilo kakav dokument o kome bi se poslanici izjašnjavali.

Konstatovano je da je Kurti samo zatražio mišljenje poslanika o svom prijedlogu da carinske stope budu djelimično ukinute, počevši od 15. marta, odnosno u potpunosti od 1. aprila uz uslov da, kako je naveo Kurti, ukoliko Srbija u roku od 90 dana ne pokaže spremnost za nastavak dijaloga sa Prištinom, carinske stope ponovo budu uvedene, počevši od 15. juna, na bazi recioprociteta.

Na sjednici, koja je počela oko 11.00 časova, poslanici su tokom rasprave iznijeli podijeljena mišljenja.

Poslanici Alijanse za budućnost Kosova, na čiji je prijedlog bivši predsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj 24. novembra 2018. godine donio odluku o uvođenju stoprocentne carinske stope na robu iz centralne Srbije i BiH, ostali su pri stavu da će svim sredstvima spriječiti povlačenje te odluke.

"Samoopredjeljenje" Aljbina Kurtija podržalo je odluku o uslovnom ukidanju carinskih stopa, dok su poslanici Demokratske partije Kosova /DPK/ Hašima Tačija i Demokratskog saveza Kosova /DSK/ Ise Mustafe, koji je dio vladajuće koalicije sa "Samoopredjeljenjem", zastupali stav o bezuslovnom ukidanju carinskih stopa.

DSK i DPK zastupaju stav da se mora ispoštovati "savjet SAD o ukidanju carinskih stopa kao uslov za nastavak dijaloga sa Beogradom".

Veći dio skupštinske rasprave posvećen je sukobu između predsjednika samoproglašenog Kosova Tačija i i predsjednika Vlade Kurtija o legitimitetu lica koje će u budućim pregovorima sa Beogradom predvoditi delegaciju Prištine.

Vladajuća koalicija "Samoopredjeljenja" i DSK zastapa stav da Kurti predvodi delegaciju, dok opozcija traži da delegaciju predvodi Tači.

 

Izvor: Agencije

Komentari