• VIJESTI, REGION
  • 07:41
  • 03 / 03 / 2020
DRŽAVNI ORGANI POČELI POPIS DOBARA SPC
  • 571
  • 0

DRŽAVNI ORGANI POČELI POPIS DOBARA SPC

Državni organi Crne Gore, uprkos stavu velikog broja građana i sve masovnijih protestnih litija, krenuli su u sprovođenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, pišu "Večernje novosti".
Ne čekajući početak najavljenog ekspertskog dijaloga pravnih timova Mitropolije crnogorsko-primorske i Vlade Crne Gore o spornim dijelovima ovog zakona, koji diskriminišu Srpsku pravoslavnu crkvu , Upravi za imovinu počela je da stiže dokumentacija o statusu vjerskih objekata u Danilovgradu, Nikšiću i Gusinju.

Ovi akti, navodi se u tekstu, tiču se manastira Ostrog i Ždrebaonik, kao i drugih hramova i dobara.

Advokat Mitropolije Dalibor Kvarić rekao je da je vladina priča o dijalogu prevara kako bi u tišini sprovodili Zakon, pripremali dokumetaciju i dostavljali je nadležnim organima.

List podsjeća da je najveći problem državnih činovnika nepoznanica kako je crkvena imovina uopšte mogla da bude upisana kao svojina SPC.

"Velika nam je nepoznanica kako i na osnovu čega je upis izvršen i šta je to motivisalo pojedine katastre da mogu upisivati imovinu na SPC", rekao je za "Pobjedu" direktor Uprave za imovinu Blažo Saranović, najavljujući postupke za reviziju ovih uknjižbi. 

 

Izvor: Vecernje novosti

Komentari