• VIJESTI, SVIJET
  • 06:15
  • 05 / 03 / 2020
SAD: "OBUSTAVIĆEMO POMOĆ AKO TAKSE OSTANU"
  • 365
  • 0

SAD: "OBUSTAVIĆEMO POMOĆ AKO TAKSE OSTANU"

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Robert O`Brajan upozorio je premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija, da će SAD obustaviti svu ekonomsku pomoć Prištini i da se razmatra pitanje povlačenja američkih trupa sa Kosova, ako takse na srpske i proizvode iz BiH ne budu odmah ukinute, piše prištinska Gazeta Ekspres.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Ekspres tvrdi da je Kurtijev odgovor bio odrečan.

Navodi se da je odnos SAD prema Prištini eskalirao posljednjih nedjelja zbog odbijanja Prištine da slijedi stav SAD da odmah i bezuslovno ukine takse.

Podsjeća se da se prije dva dana Kurti nije odazvao na telefonski poziv iz Bijele kuće, te da su rođaci kosovskog premijera imali oprečne izjave s tim u vezi.

Pozivajući se na svoja saznanja, Ekspres piše da je juče uslijedio novi poziv od O`Brajana, ali da ni taj razgovor nije urodio plodom.

- Na zahtjev savjetnika za nacionalnu bezbjednost Roberta O'Briana da ukine takse na srpsku robu, Kurti je odgovorio negativno. Rekao je O`Brajanu da to ne može da uradi - kazao je za Ekspres visoki zvaničnik američke administracije, dobro upućen u sadržaj tog razovora.

Stav je jasan, piše Ekspres, ako takse ne budu ukinute, SAD će obustaviti svu ekonomsku pomoć.

Sagovornik lista kaže da je stav SAD da ne žele da pomažu Prištini, koja je, kako kažu, odlučila da sama sebe kažnjava zadržavanjem taksi.

Kako Kurti ni nakon takvog stava SAD ne odustaje od svojih namjera, navodi se da je O`Brajan rekao Kurtiju da je na stolu i razmatranje američkog vojnog prisustva na Kosovu.

List na osnovu svojih saznanja piše da su ranije planirani projekti Milenijumski izazovi već obustavljeni, a riječ je o  desetinama miliona evra.

Podsjeća i da su Kurtijevi odnosi sa specijalnim izaslanikom američkog predsjednika za dijalog Ričardom Grenelom takođe napeti zbog odbijanja Prištine da ukine takse odjednom i bezuslovno.

 

Izvor: Večernje novosti

Komentari