• VIJESTI, REGION
  • 06:16
  • 05 / 03 / 2020
ANKARA: EVROPSKI SAVJET NIJE PONUDIO NIŠTA KONKRETNO
  • 594
  • 0

ANKARA: EVROPSKI SAVJET NIJE PONUDIO NIŠTA KONKRETNO

Kabinet turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana objavio je da predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel nije dao nikakvu konkretnu ponudu na današnjem sastanku o rješavanju problema sa više hiljada migranata koji pokušavaju da uđu u Grčku i Bugarsku iz Turske.

- Do danas nije bilo konkretnog prijedloga na stolu, ali nadamo se da će uskoro biti formulisan plan i da će nam biti proslijeđen kako bismo mogli da ga sprovedemo u djelo ukoliko bude postignut dogovor - rekao je Erdoganov portparol Ibrahim Kalin.

On je naveo da Turska ne smatra da je njena prošlonedjeljna odluka da dopusti migrantima da pređu granicu "politička ucjena", kako su ocijenili neki evropski zvaničnici.

Hiljade migranata pokušavaju da pređu iz Turske u Grčku otkako je Ankara saopštila da više neće poštovati sporazum sa EU iz 2016. godine kojim se obavezala da zaustavi talase ilegalnih migracija u Evropu, u zamjenu za novčanu pomoć od nekoliko milijardi evra.

Erdogan je ranije danas izjavio da EU treba da podrži turske inicijative za rješavanje sukoba u Siriji ako želi da okonča migrantsku krizu.

 

Izvor: Slobodna Evropa

Komentari