• VIJESTI, SVIJET
  • 14:47
  • 07 / 03 / 2020
MALTA JEDINA ČLANICA EU U KOJOJ NIJE ZABILJEŽEN KORONA VIRUS
  • 1321
  • 0

MALTA JEDINA ČLANICA EU U KOJOJ NIJE ZABILJEŽEN KORONA VIRUS

Malta je u subotu postala pretposljednja članica Evropske unije koja je zabilježila slučaj virusa korona, čime je ta zaraza stigla u sve države EU osim Kipra.

Na Malti je zaražena 12-godišnja Italijanka koja živi u toj ostrvskoj državi sa svojom porodicom, a ranije ove sedmice je bila na odmoru u Italiji, piše agencija "Dpa".

Ona, njeza sestra i roditelji bili su u samoizolaciji otkad su se vratili iz Rima u utorak, a njihov kontakt s drugim ljudima bio je "minimalan", rekao je ministar zdravstva Kris Firne.

U Italiji u kojoj je zaraženih 4.636, među njima je od subote i čelnik vladajuće Demokratske stranke Nikola Cingareti. Na Twitteru je napisao da se dobro osjeća i da ostaje u kućnoj izolaciji.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins u svijetu je trenutno potvrđeno 102 hiljade slučajeva zaraze virusom korona.

U Iranu je broj mrtvih u subotu narastao na 145 nakon što je potvrđeno još 21 smrtnih slučajeva, među njima i konzervativni poslanik iz Teherana, prenosi Reuters.

Broj zaraženih u toj bliskoistočnoj državi u posljednja 24 sata narastao je za hiljadu, čime ima sveukupno 5.823 zaraženih.

Iranske vlasti do daljnjeg su otkazale sva okupljanja i proslave.

Broj zaraženih u Južnoj Koreji prešao je brojku od 7 hiljada, nakon 448 novih slučajeva u posljednja 24 sata. Više od pola tog broja su slučajevi povezani s hrišćanskom sektom koja je u centru epidemije u toj državi. Sveukupno je u Južnoj Koreji preminulo 46 ljudi.

Iako je broj od 448 novozaraženih velik, to je treći dan pada broja slučajeva u toj azijskoj zemlji.

Broj slučajeva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima narastao je na 45, sa 30 koliko je bilo dan ranije, objavilo je tamošnje ministarstvo zdravstva. Tri nova slučaja bilježi i Kuvajt, na njih sveukupno 61, dok u Kataru ima 12 zaraženih.

Većina zaraženih na Bliskom istoku su oni koji su putovali u Iran ili su bili u kontaktu s takvim pojedincima. Saudijska Arabija zatvorila je svoje granice s Emiratima, Bahreinonm i Kuvajtom, osim za komercijalne kamione, a letove iz tih država dopušta na samo tri aerodroma.

Petnaest američkih državljana radi predostrožnosti je stavljeno u karantin u hotelu u Betlehemu, objavile su palestinske vlasti. Ranije su zabranile putovanje u i iz tog grada te su zatvorile crkvu za koju se vjeruje da je mjesto Isusovog rođenja.

Oko četvrtina novih potvrđenih slučajeva u Kini i gotovo svi oni koji su zabilježeni izvan Vuhana, mjesta izbijanja epidemije, zaraženi su izvan države, pokazuju službeni podaci, a prenosi Reuters.

Najviše takvih slučajeva je u sjeverozapadnoj provinciji Gansu, a među onima koji su u karantinu su putnici koji su između 2. i 5. marta bili u Iranu.

U centralnoj Kini u petak je bilo 99 novih infekcija, što je pad s 143 koliko je bilo dan ranije. To je najmanji broj novozaraženih od 20. januara kad su se počeli objavljivati podaci na nivou države.

Sveukupno je u Kini zaraženo 80.561 osoba, a od virusa korona je preminulo 3.070 ljudi.

 

IZVOR-NEZAVISNE

Komentari