• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 15:09
  • 07 / 03 / 2020
MUŠKARCI DALEKO PLAĆENIJI OD ŽENA
  • 277
  • 0

MUŠKARCI DALEKO PLAĆENIJI OD ŽENA

Žene zaposlene u oblasti ekonomije, medicine, turizma i tekstilne industrije u BiH imaju u prosjeku i do 300 KM manju platu u odnosu na muške kolege.

 

Ovo je pokazalo istraživanje portala Posao.ba, na osnovu podataka njihovog servisa Plata.ba –  servisa za onlajn istraživanje plata u sklopu kojeg ispitanici sami unose visine plata, zbog čega istraživanje uzima u obzir stvarne iznose plata na tržištu rada u BiH.

 

Na osnovu podataka pomenutog istraživanja, najviša plata žena zaposlenih u sektoru ekonomije, bankarstva, iznosi 1.256 KM, dok je najviša plata muškaraca 1.483 KM, a kada je u pitanju viši menadžment, žene imaju platu 2.040 u prosjeku, a muškarci 2.368 KM.

 

U IT industriji prosječne plate žena i muškaraca su skoro izjednačene, gdje žene imaju primanja 1.510, a muškarci 1.558.

–  Svijetli primjer gdje žene prednjače u zaradi u BiH je u oblasti farmacije, na poziciji menadžer farmaceutskih proizvoda, pa tako maksimalna plata menadžerka iznosi 1.662 KM, a njihovih muških kolega 1.234 KM. Takođe na poziciji direktor/ica filijale u bankarstvu, žene imaju platu 2.013 KM, muškarci 1.918 – saopštili su za Posao.ba.

Analizirajući podatke ispitanika iz posljednjeg Posao.ba istraživanja „Kakav posao želiš“, zaključeno je da je u ukupnom broju osoba koje nemaju primanja osjetno više žena. Takođe, mnogo više žena od muškaraca ima primanja do 800 KM.

 

IZVOR-SRPSKAINFO

Komentari