• VIJESTI
  • 09:54
  • 13 / 03 / 2020
INTERNET PREVARA SA KORONA VIRUSOM
  • 550
  • 0

INTERNET PREVARA SA KORONA VIRUSOM

Nacionalni CERT saopštio je danas da je u toku "fišing" kampanja i da se zloupotrebljavaja trenutna situacija.

Fišing (Phishing) ili pecanje je uobičajeni naziv za sajtove koji na prevaru dolaze do poverljivih podataka kao što su brojevi kreditnih kartica, korisnički podaci, šifre i drugo.

Trenutna kampanja se najčešće realizuje u vidu imejl poruka koje u sebi mogu sadržati različite tipove informacija u vezi sa COVID-19 virusom, saopštava Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima - CERT.

"U tekstu imejl poruke, od korisnika se zahteva unos korisničkog imena i lozinke, kako bi korisniku navodno bilo omogućeno da pristupi informacijama o merama zaštite u vezi sa COVID-19 virusom", kažu u CERT-u.

Pored mera zaštite, poruke mogu sadržati i informacije o svim drugim aktuelnim temama koje imaju veze sa koronavirusom, kao što su mape zaraženih, moguće posledice na ekonomiju i slično.

Preporuka CERT-a je da korisnici obrate pažnju ukoliko dobiju imejl sa ovakvim sadržajem i ne unose svoje podatke.

KORONAVIRUS INFORMATOR: Sve što treba znati

Mnogo je nepoznanica oko koronavirusa, ali je još više poluinformacija koje kruže internetom. Zbog toga je Ministarstvo zdravlja pripremilo i odgovore na najvažnija pitanja o bolesti uzrokovanoj novim koronavirusom COVID-19.

KOJI SU SIMPTOMI?

Koji su simptomi infekcije koronavirusom i kako iz prepoznati, kao i šta raditi sa kontaktima osobe kod koje je postavljena sumnja na infekciju koronavirusom?

IMATE NEKE OD SIMPTOMA INFEKCIJE? NE IDITE SAMI KOD LEKARA!

Ministarstvo zdravlja savetuje sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija da ne idu u dom zdravlja ili bolnicu, već da se odmah obrate dežurnom epidemiologu na KONTAKT TELEFONE.

ŠTA AKO...

Ministarstvo zdravlja objavilo je i set saveta i preporuka za kućnu izolaciju za sve one koji su možda bili izloženi koronavirusu, kao i za članove njihovih porodica. Evo kako se treba ponašati u tim slučajevima.

A KAKO DA SE ZAŠTITITE?

Pitate se kako da se zaštitite od infekcije koronavirusom? "Bapski lekovi" neće pomoći, ali osnovna higijena može da bude od velike koristi. 

 

IZVOR-B92, TANJUG

 

Komentari