• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 20:14
  • 15 / 03 / 2020
NOVE MJERE U BANJALUCI-ZATVORENI SVI KAFIĆI
  • 890
  • 0

NOVE MJERE U BANJALUCI-ZATVORENI SVI KAFIĆI

Štab za vanredne situacije grada Banjaluka na večerašnjoj sednici doneo je odluku kojom se obustavlja rad svih ugostiteljskih objekata na području Banjaluke, do ponedeljka 23. marta, radi sprečavanja širenja koronavirusa.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kaže da mere stupaju na snagu odmah.

- Cilj je prevencija oboljevanja stanovništva i da se broj društvenih kontakata smanji kako bi se umanjila mogućnost oboljevanja - rekao je Radojičić.

Pored zatvaranja kafića, novom odlukom Štaba, obuhvaćeno je zanatstvo i uslužne djelatnosti, osim taksi službe.

- U trgovačkim centrima mogu da rade trgovine prehambrenim proizvodima i robama široke potrošnje. Javnim kuhinjama dozvoljen je rad na šalterima. Dostave hrane mogu raditi do 18 časova, uz maksimalne higijenske uslove. Hoteli mogu pružati usluge samo evidentiranim gostima hotela. Benzinske pumpe nemaju ograničenja na točenje goriva, ali njihovi prodajni objekti mogu da rade do 18 časova - rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima uvedena su i ograničenja trgovinama u vidu broja ljudi koji može unutra istovremeno da boravi. Takođe, pred blagajnama je obavezno da se omogući razmak između kupaca od jednog metra.

U Republici Srpskoj dosada je registrovano 20 slučajeva zaraze od virusa korona. Od toga 16 slučajeva je evidentirano u Banjaluci u tri različita klastera. Nulti, koji se odnosi ne četvoro oboljelih iz Banjaluke i Čelinca, drugi klaster se odnosi na par iz Banjaluke koji je zaražen u inostranstvu preko ranije pozitivne osobe. Treći klaster se takođe odnosi na par iz Banjaluke, koji je zaražen u inostranstvu, a koji je imao intenzivne društvene aktivnosti što je dovelo do toga da svi zaraženi, iz prethodna četiri dana, potiču iz tog klastera.

- Ne možemo govoriti o konkretnim osobama i njihovim imenima. To su osobe koje su imale veliki broj društvenih kontakata, što je dovelo do rapidnog povećanja broja osoba koje se nalaze pod nadzorom i trenutno ih je 750. Sve je to uzrokovano tim trećim klasterom, a dovelo je i do inspekcijskog zatvaranja jednog ugostiteljskog objekta - rekao je Radojičić.

IZVOR-VEČERNJE NOVOSTI

Komentari