• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 14:23
  • 17 / 03 / 2020
MINISTARSTVO ZDRAVLJA: UPUTSTVO GRAĐANIMA ZA SAMOIZOLACIJU
  • 649
  • 0

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: UPUTSTVO GRAĐANIMA ZA SAMOIZOLACIJU

Osnovno pravilo samoizolacije kao efikasne mjere za prevenciju širenja virusa (korona), te zaštite osoba iz okruženja i šire zajednice od potencijalnog obolijevanja, jeste ostanak kod kuće i izbjegavanje bliskog kontakta sa drugim ljudima, navodi se na zvaničnoj “Fejsbuk” stranici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

U današnjoj objavi se precizira da bliski kontakt u zatvorenom prostoru predstavlja svaki kontakt duži od 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra.

Zbog toga se građanima preporučuje da ostanu kod kuće, u prostoriji koja se može redovno provjetravati.

“Ne napuštajte kuću, ne odlazite na posao, školu, vjerska ili druga okupljanja. Ne pozivajte nikoga u kuću i ne primajte posjete. Izbjegavajte kontakt sa ukućanima koliko je moguće - boravite u posebnoj prostoriji. Ukoliko je moguće, koristite odvojen toalet”, navodi se na “Fejsbuk” stranici Ministarstva.

Savjetuje se često pranje ruku sapunom i vodom, korišćenje papirnih ubrusa ili posebnog peškira, posuđa, pribora za jelo i posteljine.

“Hranu i druge potrepštine neka vam dostave prijatelji, porodica ili dostavljač, ali održavajte udaljenost od njih od najmanje jedan metar, stavite masku ili prekrijte usta i nos maramicom prilikom preuzimanja”, navodi se.

Preporučuje se i praćenje simptoma, te telefonski poziv nadležnom domu zdravlja ukoliko se pojave povišena temperatura, kašalj ili kratak dah.

“Dok kašljete i kišete, usta prekrijte maramicom koju ćete nakon upotrebe odložiti u kantu za smeće sa poklopcem, a ruke dobro oprati i dezinfikovati sredstvom na bazi alkohola”, savjetuje se.

Preporuka je i svakodnevno dezinfikovanje prostorija u kojima se boravi, kao i da ostali ukućani sprovode pojačane mjere lične higijene, ograniče svoje kretanje i socijalne kontakte, ali tako da ne naruše radne i druge neodložne obaveze.

U Republici Srpskoj, od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji, nema novih potvrđenih slučajeva virusa korona, što znači da je i dalje 20 pozitivnih na ovaj virus.

Ko i kada treba da nosi masku?

Jedno od pitanja koje se najčešće postavlja u trenutku pandemije korona virusa jeste kome su maske zaista potrebne i da li treba da ih koriste svi.

Dr Predrag Kon, epidemiolog i član ekspertskog tima za borbu protiv korona virusa, kaže da maske treba da nose svi koji imaju bilo kakve respiratorne probleme, bez obzira na to da li su oni vezani za korona virus ili neko drugo oboljenje.

Zdrave osobe, međutim, maske ne treba da nose na otvorenom tek tako. Maske se, naime, preporučuju samo kada ulazite u zatvorene prostore, kao što su prevoz i zdravstvene ustanove, prenosi Blic izjavu doktora Kona za portal Žena.rs.

I Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje upotrebu maski samo u specijalnim slučajevima - ako kašljete, imate problema sa disanjem, groznicu ili kijate.

Ako nemate ove simptome, nemojte nositi masku panično jer je tako uskraćujete nekome kome je zaista potrebna, poručuju stručnjaci SZO.

 

IZVOR-GLASSRPSKE

Komentari