• VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 14:59
  • 17 / 03 / 2020
PRVI SLUČAJ ZARAZE VIRUSOM KORONA U MOSTARU
  • 542
  • 0

PRVI SLUČAJ ZARAZE VIRUSOM KORONA U MOSTARU

 Novi slučaj zaraze virusom korona potvrđen je danas kod pacijenta iz Mostara, javljaju federalni mediji.

Kako je potvrđeno radi se o pacijentu koji je juče primljen u Kantonalnu bolnicu Mostar sa simptomima, a boravio je u Italiji, tačnije u Veroni.

Prvobitno se pojavila informacija u medijima da su na virus korona u Mostaru pozitivni otac i sin, međutim utvrđeno je da je nalaz sina negativan.

"Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK potvrdio je kako su juče u SKB Mostar primljena dva pacijenta sa šireg područja Mostara -otac i sin, po njihovom navodu, bez pozitivne epidemiološke anamneze, te s respiratornim teškoćama i upalom pluća, koji su potom smješteni na Odjel za plućne bolesti. Tokom jutra u SKB Mostar testirani su na COVID-19, te je za oca utvrđen pozitivan, a za sina negativan rezultat", saopšteno je iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kako je saopšteno, uzorci se šalju na konačnu potvrdu u laboratorij UKCS Sarajevo, koji je određen za referentni laboratorij za COVID-19.

Sada se utvrđuju kontakti koje je u međuvremenu ostvario zaraženi pacijent u Mostaru.

U BiH trenutno ima 27 slučajeva zaraze, od čega sedam u FBiH i 20 u RS. U međuvremenu su dvije osobe iz RS izliječene i puštene kući.

Savjet ministara Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici proglasilo vanredno stanje, odnosno stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom virusa korona.

 

IZVOR-NEZAVISNE 

Komentari