• VIJESTI, BIJELJINA
  • 13:54
  • 19 / 03 / 2020
EDUKACIJA O UPOTREBI LIČNE ZAŠTITNE OPREME U VRIJEME PANDEMIJE
  • 492
  • 0

EDUKACIJA O UPOTREBI LIČNE ZAŠTITNE OPREME U VRIJEME PANDEMIJE

Na području Grada Bijeljina nema registrovanih građana oboljelih od korona virusa, ali svi resursi su u službi zaštite zdravlja našeg stanovništva, saopšteno je iz bijeljinske bolnice "Sveti Vračevi".
Vršilac dužnosti direktora bolnice Milica Lovrić naglasila je da su zdravstveni radnici u punoj pripravnosti i spremni da urade sve što je potrebno kako bi što spremnije odgovorili u slučaju promjene epidemiološke situacije.

U tom cilju, u bolnici je danas organizovano predavanje zdravstvenim radnicima o epidemiloškim karakteristikama virusa korona i mjerama lične zaštite u toku rada sa pacijentima, a predavač je bila profesor Biljana Mijović, epidemilog iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Mijovićeva je podsjetila da su virusi korona poznati još od 60-tih godina prošlog vijeka. Virus SARS iz 2003. godine imao je samo 8.000 slučajeva u 25 zemalja, ali je imao visok potencijal širenja među zdravstvenim radnicima kod kojih je zabilježen i veći letalitet 12 odsto, nego kod populacije 10 odsto, dok je MERS bio još opasniji i u 2012. godini - imao je letalitet čak 35 odsto.

"Kovid-19 prvi put zabilježen u Kini u decembru 2019. godine i o njegovim epidemiološkim karakteristikama se tek upoznajemo na osnovu iskustava kineskih ljekara, koji su vodili evidenciju na uzorku od oko 45.000 pacijenata. Oni su blaže oblike liječili simptomatski, što će se i ovdje raditi, a kod težih formi koristili su antivirusnu terapiju, kortikosteroide i antibiotike. Najnovi podaci o letalitetu su 3,5 odsto", rekla je Mijovićeva.

Ona je naglasila da inkubacija traje oko 14 dana, da je pacijent zarazniji što su simptomi bolesti prisutniji.

"Klinička slika je krajnje nespecifična i uglavnom podsjeća na grip, a simptomi su povišena temperatura, kašalj, otežano disanje, a može doći do naglog pogoršanja sa akutnim respiratornim distresom. Uglavnom nema sekrecije iz nosa, ono se javlja kod svega 10 odsto pacijenata“, pojasnila je Mijovićeva.

Ona je prenijela stav kineskih kolega o rizičnom ponašanju u kojem se navodi da ličnu zaštitnu opremu moraju da imaju osobe koje su u dužem intenzivnom kontaku sa zaraženom osobom, te u skladu sa tim podsjetila na preporuku SZO za racionalno korišćnje lične zaštitne opreme.

Detaljna uputstva SZO o načinu korišćenja i vrsti lične zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama za vrijeme pandemije građani mogu da pročitaju na sajtu bolnice. 

 

Izvor: Uprava Bolnice

Komentari