• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 09:48
  • 21 / 03 / 2020
VLADA REPUBLIKE SRPSKE MOTRI NA STUDENTE KOJI SE NALAZE U "ŽARIŠTIMA" VIRUSA
  • 420
  • 0

VLADA REPUBLIKE SRPSKE MOTRI NA STUDENTE KOJI SE NALAZE U "ŽARIŠTIMA" VIRUSA

U REPUBLICI Srpskoj je pod nadzorom zbog virusa korona više od 11.000 građana. Broj obolelih je 45. Vlada RS prati situaciju i sa studentima iz RS koji se nalaze u inostranstvu a njih je 25 i to u Španiji, Rusiji i Poljskoj.

 

- Vlada RS će pružiti i finansijsku i svaku drugu pomoć našim studentima u inostranstvu. Neće biti sami u svemu ovom, poručio je resorni ministar Srđan Rajčević.

 

Zbog virusa korona u UKC RS je opremljena i operaciona sala za pacijente obolele od tog virusa.

Ovde nije još ušao ni jedan pacijent, sve je sterilno, rekao je Nenad Stevandić, zamenik direktora UKC RS, povodom otvaranja posebne operacione sale za obolele od virusa korona.

- Ovo je još jedan dokaz da smo svi u RS pristupili problemu krajnje ozbiljno i odgovorno - izjavio je direktor UKC RS Vlado Đajić.

On kaže da nijedan pacijent oboleo od opasnog virusa nije životno ugrožen i da je na lokaciji stare bolnice u Banjaluci na raspolaganju 115 kreveta za karantin.

Dodao je i da nijedan lekar i medicinska sestra u Srpskoj nisu zaraženi. U UKC RS tvrde da su svi onkološki pacijenti i drugi teški bolesnici adekvatno zbriniti i da niko nije životno ugrožen zbog situacije sa pandemijom.

U Banjaluci, gradu sa najviše obolelih od virusa korona u Srpskoj, sve službe daju maksimalne napore da se građanima obezbedi najbolja usluga.

Ali, sa druge strane gradonačelnik Igor Radojičić je apelovao na građane da će zbog kršenja zabrane okupljanja na izletištima i šetalištima uz Vrbas i izvan grada, Grad Banjaluka zatražiti pomoć MUP RS, kako bi se sprečilo širenje virusa.

 

- Zatražili smo od MUP da nam pomogne u ovoj situaciji, i da upozori građane da okupljanja nisu dozvoljena. Ukoliko ta mera ne urodi plodom, bićemo primorani da izričemo i kazne, a za ove prekršaje moguća je i kazna - rekao je Radojičić.

BANKE ĆUTE

BANKE u Srpskoj još nisu donele odluku da li će uvesti moratorijum na plaćanje kredita građana i privrednih subjekata na tri meseca. Ovo su već uradile banke u Federaciji BiH, kao i u zemljama regiona.

HAPŠENjE
POLICIJA Brčko distrikta BiH juče je u mestu Donja Skakava uhapsila četiri osobe zbog nepoštovanja mera izolacije. Prema podacima institucija RS u kontroli osoba koje se nalaze u izolaciji otkriveno je da je 25 osoba napustilo izolaciju. Apeluje se na građane da se pridržavaju izolacije.

 

IZVOR-VEČERNJE NOVOSTI

Komentari