• VIJESTI, REGION
  • 11:22
  • 22 / 03 / 2020
“ČELIČNI PRIJATELJI” U SRBIJU STIŽE JOŠ 10 AVIONA KOJI ĆE DONIJETI POMOĆ IZ KINE
  • 434
  • 0

“ČELIČNI PRIJATELJI” U SRBIJU STIŽE JOŠ 10 AVIONA KOJI ĆE DONIJETI POMOĆ IZ KINE

Avionom Er Srbije u subotu uveče su na beogradski aerodrom stigli stručnjaci i medicinska pomoć iz Kine, a planirano je da još oko deset aviona dopremi pomoć iz te zemlje

 

Dok je “erbas A-330” letio ka Beogradu u subotu uveče, još jedan avion Er Srbije, “erbas A320” krenuo je istog dana, samo ujutru u 6.15 za Šangaj po drugu turu pomoći Srbiji u borbi protiv virusa korona.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, zahvalio je kineskom predsjedniku Siju Đinpingu, Komunističkoj partiji Kine i kineskom narodu na medicinskoj pomoći koja je stigla u Srbiju.

 

Vučić je na aerodoromu “Nikola Tesla”, po dolasku prvog aviona iz Kine, istakao da je sve to besplatna pomoć i velika podrška Kine. Predsjednik je izrazio i zadovoljstvo što Srbija ima avione A-330 i A-320, kojima ovolika pomoć može da se dopremi.

 

U paketima na kojima piše „čelični prijatelji, dijelimo dobro i zlo”, nalaze se maske, rukavice, zaštitna oprema i, što je najvažnije, u Srbiju je stiglo i šestoro vrhunskih epidemiologa iz područja Vuhana u Kini koji je bio najpogođeniji virusom korona.

Berislav Vekić, državni sekretar Ministarstva zdravlja, rekao je da će kineskim stručnjacima domaćin biti Ministarstvo odbrane i da je već napravljena satnica gdje će oni sve boraviti i koje edukacije će sporovoditi na klinikama.

– Do sada je održano desetak video-konferencija sa kineskim stručnjacima, što je pomoglo u uvođenju novih mjera za sprečavanje širenja virusa i načinu liječenja. Njihova pomoć će biti od izuzetnog značaja -rekao je Vekić i naveo da će kineski medicinari primjeniti u Srbiji neke svoje metode i iskustvo u vezi sa liječenjem zaraženih od korona virusa.

 

IZVOR-TANJUG

Komentari