• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 11:10
  • 24 / 03 / 2020
13 OSOBA POZITIVNO NA VIRUS KORONA U SRPSKOJ
  • 454
  • 0

13 OSOBA POZITIVNO NA VIRUS KORONA U SRPSKOJ

U Srpskoj je registrovano 13 novih slučajeva zaraze korona virusom, čime se broj zaraženih popeo na 103, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Ministar je pojasnio da je u Srpskoj , u okviru laboratorije IJZ, testiran 41 uzorak, od čega je 13 pozitivnih novih i jedan pozitivan slučaj osobe kojoj je nalaz ponovljen.

U Banjaluci je registrovano šest osoba, jedna u Laktašima, tri u Kozarskoj Dubici, dvije u Brodu i jedna u Tesliću.

– Četiri osobe su smještene na UKC RS, ostale su u kućnoj izolaciji i svi su stabilnog zdravstvenog stanja. Među novozaraženima je osam muškaraca i pet žena. Četiri muškarca su mlađe životne dobi, tri srednje, a jedan starije životne dobi. Četiri žene su srednje, a jedna mlađe životne dobi – istakao je Šeranić.

Šeranić je precizirao da su tri novozaražene osobe iz trećeg banjalučkog klastera.

– Imamo i jednog zdravstvenog radnika pozitivnog na virus, a riječ je o hirurgu iz Banjaluke. Međutim, radi o inefekciji koja je nastala van zdravstvene ustanove – dodao je Šeranić.

Kako je dodao do sada je 71 osoba pozitivna na virus korona sa područja Banjaluke.

– Na odjeljenju u UKC trenutno je 11 osoba, devet sa srednje teškom kliničkom slikom, jedna sa težom i jedna osoba je na respiratoru. Njihovo stanje se prati. Pod nadzorom u Srpskoj je 18.812 osoba, a iz nadzora je izašlo 814 osoba – kaže Šeranić.

Prema njegovim riječima do danas kroz preglede u karantinu u Gradiški prošlo  46 osoba, a 45 je bilo dobrog zdravstvenog stanja.

– Jedna osoba je u izolaciji u bolnici u Gradiški, jer se žalila na simptome. Biće urađeni nalazi, a ako se pokaže da je pozitivna ići će na liječenje. Ako ne, ide u kućnu izolaciju – naglašava Šeranić.

On je istakao da je sljedeća aktivnost stavljanje u potpunu fukciju karantina u Brodu i Šamcu.

– Moramo da u potpunosti da stavimo u funkciju kontrolu nad granicama. Imamo problem, s obzirom da nas FBiH ne prati. Nakon kontrole granice, radimo potpunu kontrolu zajednice. I kod nas i u svijetu se donose sve restriktivnije mjere. Proširujemo mrežu rada laboratorija u RS. I poslovni subjekti su se uključili u nabavku zaštitne opreme i respiratora. Danas ćemo kapacitete za javne nabavke proširiti na FZO RS – ističe Šeranić.

 

IZVO-SRPSKAINFO

 

 

Komentari