• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 06:37
  • 25 / 03 / 2020
APEL GRAĐANIMA DA NE PUTUJU U BiH: OSTANITE U MJESTIMA U KOJIMA SE NALAZITE
  • 440
  • 0

APEL GRAĐANIMA DA NE PUTUJU U BiH: OSTANITE U MJESTIMA U KOJIMA SE NALAZITE

Nadležne institucije Republike Srpske i BiH apeluju na svoje državljane koji žive i rade u inostranstvu da ne kreću na put ka BiH, te da svi ostanu u mjestima u kojima ih je zatekla vanredna situacija.

"Preporuka relevantnih institucija je, ukoliko je to moguće, da svi ostanemo u mjestima u kojima nas je ova vanredna situacija zetekla, te da poštujemo mjere koje su propisale nadležne službe. Apel je upućen svim građanima koji žive i rade u inostranstvu, između ostalog, i zbog toga što je cilj svih mjera koje se provode u zemljama EU i u našem regionu da se smanji socijalna interakcija i putovanje ljudi", objavljeno je na sajtu Predstavništva Republike Srpske u Austriji.

Prema odlukama nadležnih institucija u Austriji, građanima BiH kojima ističe viza biće omogućen ostanak u Austriji dok se ne omoguće uslovi za produžetak radne i boravišne vize ili siguran povratak u matičnu zemlju, ali je važno da se svi koji se nalaze u ovakvoj situaciji na vrijeme jave nadležnoj policijskoj ustanovi ili kancelariji za strance.

Građani koji imaju prebivalište u Republici Srpskoj i koji su se zadesili u Austriji u vrijeme izbijanja vanrednog stanja povodom širenja virusa korona, ili se suočavaju sa nekom hitnom situacijom koja ugrožava njihovu bezbjednost i zdravlje, a nemaju mogućnost da se vrate u matičnu zemlju, mogu se obratiti Predstavništvu Republike Srpske u Austriji koje će kontaktirati Štab za vanredne situacije i nadležne ustanove u Republici Srpskoj u namjeri da se ovim građanima pomogne pri povratku u Srpsku.

Ova odluka se ne odnosi na građane koji u Austriji imaju stalno prebivalište i radni odnos, niti na studente koji su upisani na redovne studije u Austriji, a koji imaju omogućeno prebivalište i zdravstveno osiguranje u toj zemlji.

U preporukama građanima u vezi sa putovanjima prema Republici Srpskoj i BiH podsjeća se da su sve relevantne zdravstvene ustanove potvrdile da samo smanjenje socijalnog kontakta i interakcije može doprinijeti da se virus što sporije širi, kako bi zdravstvene institucije mogle adekvanto da reaguju.

Što se tiče graničnih prelaza, iz Predstavništva Srpske u Austriji navode da su neki granični prelazi u EU potpuno zatvoreni, dok je na drugim saobraćaj veoma otežan, dok većina autobuskih i avionskih linija ne funkcioniše.

"Republika Srbija je zatvorila državne granice za sve osobe, uključujući i državljane Srbije. Prelazak je dozvoljen samo za teretna vozila. Savjet ministara usvojio je danas odluku o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prelaza u oblasti vazdušnog saobraćaj za promet putnika, kao i odluku da se od 30. marta za sve putnike zatvaraju granični prelazi na aerodromima u BiH, a biće dozvoljen samo kargo i prevoz humanitarne pomoći", naglašava se u preporukama.

Pored zabrane ulaska stranih državljana /izuzetak su diplomate, medicinski i humanitarni radnici, prevoz neophodnih roba/, u Republici Srpskoj i BiH na granicama su uvedene posebne kontrole ulaska građana BiH koji se vraćaju iz inostranstva, uključujući uspostavljanje šatorskog karantina na graničnim prelazima, kao i posebnih karantina u svim opštinama.

Predsjedništvo BiH je na vanrednoj sjednici u nedjelju zatražilo da se zatvore svi granični prelazi za prelaz ljudi, osim onih gdje su uspostavljeni karantini u šatorima Oružanih snaga BiH, a u skladu s njihovom odlukom od 18. marta, koja je donesena s ciljem prevencije širenja virusa korona.

Šatori namijenjeni za karantin osoba koje dolaze iz inostranstva postavljeni su na prelazu u Gradišci, a mogu primiti 200 osoba, Izačić, Bijača i Brod po 100 osoba, Rača, Šepak i Vardište po 50 i Klobuk 20 osoba.

Kada je riječ o obaveznom karantinu i kućnoj izolaciji, iz Predstavništva Srpske u Austriji naglašavaju da svi građani koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srpske i BiH, po prelasku granice, moraće da prođu provjere u navedenim karantinima.

Ukoliko se utvrdi da je njihovo zdravstveno stanje dobro, uz popunjavanje propisanog formulara biće upućeni u kućnu izolaciju u periodu od najmanje 14 dana u svoje mjesto prebivališta, a nadzor kućne izolacije za sva lica vrše nadležni Inspektorat i MUP Republike Srpske, podsjećajući da su propisane i stroge kazne za lica koja ne poštuju mjera izolacije.

Iz Predstavništva podsjećaju da je u nedjelju u funkciju stavljen šatorski karantin kod graničnog prelaza u Gradišci za osobe koje ulaze u BiH ili prekrše mjere izolacije.

Svi koji uđu u BiH, odnosno na prostor Republike Srpske, ići će u karantin, a zdravstveni radnici će raditi trijažu. Svi za koje se procijeni da je potrebno ostaće u karantinu.

Osobe za koje se procijeni da bi ostanak mogao da našteti njihovom zdravstvenom stanju biće u karantinu dok im se ne obezbijedi prevoz prema domu zdravlja u njihovoj lokalnoj zajednici.

Najavljeno je da će se kapacitet ovog karantina proširiti za još 60 mjesta, a kompletan posao u vezi sa ishranom ljudi u karantinu obavljaće Civilna zaštita.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić dao je instrukcije na koji način treba organizovati položaje kreveta u šatoru i precizirao šta je potrebno da ima karantin kako bi zdravstveni inspektori mogli izdavati rješenja za mjeru nadzora, a sve u skladu sa standardima Svjetske zdravstvene organizacije i uputstvima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

 

IZVOR-MONDO

Komentari