• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 10:47
  • 27 / 03 / 2020
NOVA 34 ZARAŽENA U SRPSKOJ
  • 521
  • 0

NOVA 34 ZARAŽENA U SRPSKOJ

U Srpskoj je registrovano 34 novih slučajeva virusa korona, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

To čini ukupno 155 osoba zaraženih u RS. Juče je urađeno 176 nalaza i toliko je osoba testirano u protekla 24 časa u laboratorijama u UKC i IJZ.

Od ukupnog broja novozaraženih 22 su iz Banjaluke, četiri iz Teslića, dvije iz Laktaša, dvije iz Prnjavora, jedna iz Prijedora, jedna iz Bijeljine, jedna iz Kotor Varoša i jedna iz Modriče. Uglavnom se radi o istim sredinama u kojima su i ranije evidentirani slučajevi virusa korona.

– Shodno aktivnostima, pokušali smo da povećamo kapacitet testiranja, tako da je to sada 19 odsto zaraženih u odnosu na broj uzetih uzoraka, što je ipak određeno smanjenje, ali ćemo nastaviti da tražimo potencijalno pozitivne i cilj je da ih što prije sve otkrijemo. Broj nam nije toliko značajan u ovom trenutku, koliko da znamo ko su te osobe, kako bismo što prije mogli da virus stavimo pod kontrolu – poručuje Šeranić

On je rekao je i da su većina osoba koje su testirane juče i kod kojih je potvrđen virus, osobe koje su direktno bile u kontaktu sa pozitivnom osobom.

– Tu nam se javljaju ovi porodični klasteri koje ćemo pokušati da riješimo kroz izdvajanje osoba koje su pozitivne u poseban smještaj – ističe Šeranić.

Po njegovim riječima, od 34 novih potvrđenih slučajeva, sedam osoba su sekundardni kontakti iz trećeg banjalučkog klastera, a četiri osobe su imale putovanja ili su došle iz inostranstva.

Zaražena i dva ljekara i jedan tehničar

Šeranić je potvrdio da su oboljela i dva ljekara i jedan medicinski tehničar.

Dodao je da se u UKC trenutno nalazi 27 osoba sa srednje teškom kliničkom slikom, a dvije su na respiratoru i imaju hronična oboljenja. Na pulmologiji je šest pacijenata. Među novozaraženim su i dva ljekara i jedan tehničar, pa sad zdravstvene ustanove provjeravaju njihove kontakte, da se stave pod nadzor.

– Od novoregistrovanih, dva ljekara su iz javnih zdravstvenih ustanova, a dobro je to što prethodnih sedam dana nisu radili. Jedan tehničar je iz privatne zdravstvene ustanove. Osobe koje su na respiratoru su vitalno ugrožene, a od ranije imaju teška hronična oboljenja – objasnio je ministar.

Ministar je objasnio i zašto neke osobe koje su pozitivne na virus nisu prebačene u karantine, koji od juče funkcionišu u Banjaluci i Bijeljini.

– Osobe kojima je 13. dan karantina nismo prebacivali u Studentski dom. Pratimo sve osobe koje imaju pozitivan nalaz na korona virusa. Napravili smo nekoliko izuzetaka u Banjaluci. Riječ je o porodičnim klasterima gdje ima više djece, oni su kući i njih kontrolišemo 24 časa. Njih je 11 u Banjaluci, gdje je ili majka sa malom djecom ili osobe koje njeguju nepokretna lica – rekao je Šeranić.

Kako je rekao problem sa grijanjem koji je bio juče u Studentskom domu u Banjaluci je bio zato što treba malo vremena da se prostor zagrije, jer je grijanje neko vrijeme bilo isključeno.

– Molim za malo razumijevanja, ali će to profunkcionisati, kao i topla voda u Studentskom domu Banjaluka. Kod pojedinačnih slučajeva koji se javljaju medijima, molim medije da preuzmu odgovornost i da ne podržavaju ovakvo ponašanje, jer ih mi sigurno nećemo tolerisati. U pitanju je kolektivni problem – istakao je Šeranić.

Nabavka testova

Kako je rekao, stanje na tržištu je alarmantno, kad je riječ o nabavci testova.

– Imamo donaciju UNDP, u sklopu koje nabavljamo 25.000 testova. Prvih 3.000 treba da stigne u ponedjeljak, ali ne oslanjamo se samo na to. Stanje na tržištu je alarmantno, kad je riječ o nabavci testova. Ne oslanjamo se na ovu donaciju, jedan širi tim radi na nabavci, uspostavljeni su dogovori, pa očekujemo isporuku. Takođe, jedan test ne znači samo jedan aparatić. Tu su potrebni i reagensi. Moramo nabaviti testove koji su validni, da ne bismo otišli u pogrešnom pravcu – podvukao je Šeranić.

Kako je rekao, onkološki pacijenti se u bolnicama i dalje prihvataju i rade sve što je potrebno, o čemu odlučuju ljekari koji ih vode.

– Neke stvari smo morali da stavimo na čekanje i uputstvo je da se prihvataju u skladu sa hitnošću – zaključio je ministar.

 

Izvor: Srpska info

Komentari