• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 16:54
  • 28 / 03 / 2020
APEL UGOSTITELJSKIH RADNIKA VLADI RS: TRAŽE DA PREUZMU ISPLATU PLATA
  • 351
  • 0

APEL UGOSTITELJSKIH RADNIKA VLADI RS: TRAŽE DA PREUZMU ISPLATU PLATA

Udruženje radnika ugostiteljstva i turizma Republike Srpske je u ime svih radnika i privrednika iz ovog sektora zvanično uputilo zahtjev Vladi Republike Srpske, tj. nadležnom Ministarstvu trgovine i turizma RS, sa prijedlogom mjera u cilju rasterećenja realnog sektora.

Kako ističu, s obzirom da su neke od već usvojenih mjera nedovoljne za opstanak ugostiteljsko-turističkog sektora, članovi udruženja mole nadležne za hitnu izmjenu i dopunu mjera pomoći, u cilju minimalizovanja gubitka radnih mjesta i gašenja tog sektora.

Oni su dostavili sljedeći prijedlog mjera:

– Traže da Vlada RS preuzme isplatu plata ugostiteljsko-turističkim radnicima za vrijeme trajanja zabrane rada u iznosu od 80 odsto bruto plata, a 20 odsto na teret poslodavca.

– Otpis rata kredita za radnike i preduzetnike za vrijeme trajanja zabrane rada plus 3 mjeseca po završetku zabrane, za period oporavka i stvaranja ponovnog profitnog obrta.

– Oslobađanje od plaćanja svih parafiskalnih nameta tokom trajanja vanrednog stanja.

– Oslobađanje od plaćanja kirije za poslovni prostor i poreza na zakup za on ekoji posluju u iznajmljenom prostoru, za vrijeme trajanja zabrane rada.

– Oslobađanje od plaćanja naknade za ljetne bašte za vrijeme zabrane rada.

– Oslobađanje od plaćanja poreza na dobit za 2019. godinu kako bi firme ojačale finansijsku strukturu i povećale likvidnost.

– Oslobađanje od plaćanja akontacije poreza na dobit za 2020. godinu, s pretpostavkom da tokom tekuće godine neće ni biti dobiti za većinu mikro i malih preduzetnika.

– Napraviti novu strategiju razvoja turizma za RS za ovu godinu uzimajući u obzir globalne promjene na ovom tržištu.

– Usmjeriti prikupljena sredstva iz Fonda za zaštitu privrede RS u sektor ugostiteljstva i turizma kao najviše pogođenu granu privrede.

(Novosti plus.org)

 

 

Komentari