• VIJESTI, REGION
  • 06:47
  • 29 / 03 / 2020
U SRBIJU STIGLA POMOĆ IZ UJEDINJENIH ARAPSKIH EMIRATA
  • 420
  • 0

U SRBIJU STIGLA POMOĆ IZ UJEDINJENIH ARAPSKIH EMIRATA

Avion sa zaštitnim sredstvima za borbu protiv virusa korona, koja je prvi dio pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata, sletio je rano jutros u Beograd.

 

U prvom dijelu ove donacije ukupno je 10 tona pomoći. Riječ je o 13.750 zaštitnih i 15.000 bolničkih odijela, ‪500.000 rukavica, 30.000 sredstava za zaštitu cipela, 20.000 maski, 6.000 sanitizera.

Ujedinjeni Arapski Emirati će u drugom dijelu donacije poslati respiratore.

Avion su na aerodromu dočekali ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ambasador UAE u Srbiji Mubarak Said El Daherija, drugi srpski zvaničnici i diplomata iz UAE.

 

Vulin je u ime predsjednika Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, kao i svih građana, zahvalio za donalciju.

 

Vulin je istakao da je pomoć stigla u pravom času i čini ono što je potrebno u ovom trenutku – maske, odijela, kaljače.

– Malo je zemalja na svijetu koje nisu zatražile pomoć od UAE, a još je manje zemalja na svijetu koje su dobile ovako veliku, ovako potrebnu, velikodušnu pomoć kao što je dobila Srbija – istakao je Vulin.

U saopštenju ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata se navodi da su preduzeli niz međunarodnih humanitarnih akcija da bi pomogli svijetu u borbi sa ovim opakim virusom, te da je Srbija, kao jedna od prijateljskih zemalja, ovog puta imala prioritet.

Srbija je već dobila pomoć od Kine u medicinskoj opremi, a američki ambasador Entoni Godfri je rekao da će dobiti i dio novca iz fonda od 274 miliona dolara, koji su SAD izdvojile kao pomoć zemljama u borbi protiv pandemije virusa korona.

 

IZVOR-SRPSKAINFO

Komentari