• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI
  • 07:06
  • 09 / 09 / 2019
DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE NATO BOMBARDOVANJA U RS
  • 519
  • 0

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE NATO BOMBARDOVANJA U RS

U Istočnoj Ilidži i Istočnom Novom Sarajevu danas će biti obilježen Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj, tokom kojeg je ubijeno 46 vojnika i više od 50 civila.

Organizator obilježavanja je Odbor Vlade za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Parastos će biti služen u Hramu svešteno-mučenika Petra Dabrobosanskog, u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži.

Na mjesnom groblju Grlica biće položeno cvijeće na spomenik prvim žrtvama NATO bombardovanja, dok će duhovni program biti održan u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu.

Obilježavanju Dana sjećanja prisustvovaće ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.

Milunović je ranije izjavio da je tokom NATO bombardovanja ubijeno 46 vojnika i više od 50 civila, ranjeno je 98 vojnika, dok je više od 120 civila zadobilo teže ili lakše povrede.

Na srpske položaje bačeno je više od 10 tona eksploziva, 1.000 projektila i 13 "tomahavk" raketa, a korištena je i municija sa osiromašenim uranijumom koji je ostavio trajne posljedice po zdravlje stanovništva.

NATO bombardovanje Republike Srpske 1995. godine, operacija pod kodnim nazivom "Namjerna sila", bilo je izazvano navodnim dejstvima srpskih snaga po civilnim ciljevima u Sarajevu.

Milunović je rekao da je Vojska Republike Srpske, i pored toga što je NATO protiv nje upotrijebio najsavremeniju tehniku, oborila osam aviona, veliki broj oštetila, te srušila tri hrvatska aviona.

U napadima NATO-a na Republiku Srpsku učestvovale su SAD, Velika Britanija, Francuska, Turska, Njemačka, Italija, Holandija i Španija.

Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj je 27. u kalendaru obilježavanja najvažnijih datuma iz istorije srpskog naroda sa ovih prostora.

Prijedlog da ovaj događaj dobije republički značaj dao je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

IZVOR-RTRS

Komentari