• REPUBLIKA SRPSKA, VIJESTI, REGION
  • 05:08
  • 01 / 04 / 2020
UZ DONACIJU SRBIJE, OJAČATI KAPACITETE DIJAGNOSTIKE I LIJEČENJA
  • 447
  • 0

UZ DONACIJU SRBIJE, OJAČATI KAPACITETE DIJAGNOSTIKE I LIJEČENJA

 Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da će donacija koja je stigla sinoć iz Srbije pomoći Srpskoj u realizaciji trećeg segmenta borbe protiv širenja virusa korona, a to je jačanje kapaciteta dijagnostike i liječenja i u ime svih zdravstvenih radnika Srpske zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i rukovodstvu Srbije za ovu pomoć.
Šeranić je istakao da je ova donacija veoma vrijedna i da će sutra, prema planu i prioritetima, krenuti distribucija zdravstvenim ustanovama u Srpskoj.

On je naveo da se prave planovi reorganizacije bolnica u Republici Srpskoj i preraspoređivanja kapaciteta, jer ima bolnica kojima određeni stručnjaci u narednom periodu neće trebati, pa će oni biti raspoređeni gdje je trenutno najveća potreba.

"Na ovakvu epidemiju se teško pripremiti, iz faze u fazu sagledavamo ono što je potrebno. U ovom momentu od opreme to su zaštitna odijela, maske, rukavice, viziri, naočare za zaštitu zdravstvenih radnika kako bi mogli liječiti pacijente, a da bi pružili adekvatnu pomoć pacijentu prioritetne stvari su respiratori, lijekovi, te i opremanje ostalih kapaciteta kao što su operacione, porođajne sale i drugi smještajni kapaciteti", rekao je Šeranić novinarima prilikom dočeka donacije iz Srbije.

On je istakao da se, jačanjem prostornih kapaciteta, jačaju i kapaciteti kroz opremu i izrazio nadu da će ova epidemija biti dovedena do kraja sa što manje posljedica.

Šeranić je dodao da je veoma zadovoljan sa donacijom koja je sinoć stigla iz Srbije, posebno kada je od prijatelja kao što je Srbija, te podsjetio da na tržištu u ovoj situaciji veoma teško doći do medicinske opreme.

 

Izvor:Agencije

Komentari