• VIJESTI, SVIJET
  • 13:24
  • 01 / 04 / 2020
RUSI MOBILNOM APLIKACIJOM NADGLEDAJU KRETANJE ZARAŽENIH
  • 463
  • 0

RUSI MOBILNOM APLIKACIJOM NADGLEDAJU KRETANJE ZARAŽENIH

U Rusiji je potvrđeno još 440 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19) u posljednja 24 sata, čime je ukupan broj zaraženih u ovoj zemlji porastao na 2.777.

Prema podacima zdravstvenih institucija, broj smrtnih slučajeva u Rusiji, izazvanih koronavirusom, do srijede je porastao za sedam te sada iznosi ukupno 24.

Do sada su slučajevi zaraženih zabilježeni u ukupno 75 regija Ruske federacije.

Tokom prethodnog dana, 69 ljudi je otpušteno iz bolnica, čime je broj izliječenih od korona virusa porastao na 190.

Koronavirus se posebno brzo širi u glavnom gradu Moskvi, sa ukupno 1.880 slučajeva, što je oko dvije trećine zaraženih u Rusiji.

Lokalne vlasti testiraju aplikaciju osmišljenu za nadgledanje kretanja pozitivnih slučajeva koji dobrovoljno odaberu kućno liječenje.

"Mobilna aplikacija se koristi za interne potrebe", kazao je Denis Lysenko, iz Gradske uprave Moskve, dodajući kako će na ovaj način moći pratiti da li se pacijenti koji se nalaze na kućnom liječenju pridržavaju karantina.

"Ovo će biti i garancija za sigurnost drugih te će spriječiti daljnje širenje koronavirusa", kazao je Lysenko novinarima.

Nakon što se u decembru prošle godine prvi put pojavio u gradu Wuhanu, u Kini, koronavirus se proširio u najmanje 180 zemalja i regija, pokazali su podaci američkog Univerziteta "Johns Hopkins".

Podaci pokazuju da je broj potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom širom svijeta premašio 862.000, sa više od 42.300 umrlih i preko 178.700 oporavljenih.

 

IZVOR-ANADOLIJA, N1

Komentari