• VIJESTI, BOSNA I HERCEGOVINA
  • 13:25
  • 09 / 09 / 2019
BiH POTVRĐEN KREDITNI REJTING "B" SA POZITIVNIM IZGLEDIMA
  • 434
  • 0

BiH POTVRĐEN KREDITNI REJTING "B" SA POZITIVNIM IZGLEDIMA

Međunarodna rejting agencija "Standard i Purs" objavila je da kreditni rejting BiH ostaje "B" sa pozitivnim izgledima.
Pozitivni izgledi zasnivaju se na očekivanju analitičara ove agencije da će se ekonomski izgledi BiH poboljšati ako vlast bude formirana do kraja godine, te na očekivanjima da će nova vlast regulisati status programa sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, što bi ubrzalo reforme i omogućilo pristup izvorima finansiranja za važne infrastrukturne projekte, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Prema navodima analitičara, kreditni rejting može biti povećan u narednih 12 mjeseci ako bude formirana stabilna vlast koja će promovisati nastavak strukturnih reformi.

U tom slučaju analitičari agencije očekuju ponovno pokretanje dijaloga sa MMF-om, realno sagledavanje procjene finansijske situacije u kojoj se nalaze velike javne nefinansijske kompanije u BiH, kao i preduzimanje koraka ka smanjenju sive ekonomije.

S druge strane, u izvještaju se navodi da će rejting biti smanjen ukoliko ne bude formirana stabilna vlast, te reforme ne budu oživljene.

Sadašnji rejting je aktuelan od 8. marta kada je ova agencija poboljšala izglede sa stabilnih na pozitivne, što je bilo prvo poboljšanje u izgledima za dugoročni "Standard i Purs" rejting BiH od 2012. godine.

IZVOR: AGENCIJE

Komentari